Naslovna Kultura “Zoranovi dani”: Brk Emiru Hadžihafizbegoviću i Jasni Đuričić

“Zoranovi dani”: Brk Emiru Hadžihafizbegoviću i Jasni Đuričić

259
0

Emir Hadžihafizbegović dobitnik je “Zoranovog brka” na 28. “Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”, a Jasna Đuričić za ulogu Ljubića u predstavi “Dok nas smrt ne razdvoji”.

Emir Hadžihafizbegović;Foto: Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Tatjana Galić Zetović

Tekst Abdulaha Sidrana, po kojem je pre skoro 40 godina Emir Kusturica režirao svoj prvi film, “Sjećaš li se Doli Bel”  u pozorišnoj verziji koju je adaptirao i režirao Kokan Mladenović oduševio je publiku 28. “Dana Zorana Radmilovića” u Zaječaru.

Nekadašnji dečak Dino, u pozorišnoj verziji, vraća se u grad svoje mladosti tražeći sopstvenu bolju prošlost. Njegova sećanja donose priču o prvoj ljubavi i životu jedne sarajevske porodice  u vremenu koje je obećavalo mnogo, a koje je na kraju pojelo samo sebe.

Čak 12 glumaca, u žaru i ubedljivo, donelo je pred zaječarsku publiku realnu i humorističku sliku Sarajeva šezdesetih godina prošlog veka, od Emira Hadžihafizbegovića, Gordane Boban, Mirsada Tuke, Elme Juković, Admira Glamočaka, Davora Golubovića, Tatjane Šojić, Sina Кurta, Muhameda Hadžovića do Sabita Sejdinovića, Amara Selimovića i Saše Кrmpotića. Žiri je “Zoranov brk” dodelio Hadžihafizbegoviću, koji je i 2010. u Zaječaru dobio nagradu “Zoran Radmilović”.

“Ovde nema glavne uloge i ja ovu nagradu večeras delim sa svim glumcima, pa i sa malim sinom Кurtom koji je svoj zadatak brilijatno obavio”, kazao je Hadžihafizbegović i dodao da je velikog Radmilovića upoznao 1983. upravo na snimanju filma “Sjećaš li se Doli Bel”.

“Doći u Zaječar koji je na neki način njegovo duhovno vlasništvo, kao i vlasništvo svih vas Zaječaraca, doći na njegov festival, ući u salu i sudariti se sa kostimom Кralja Ibija to je posebno iskustvo. Ja nekako imam osećaj da je Zokijev duh bio tu, da nas je odnegde gledao i rekao: pazite, igrate pred publikom koja zna šta je teatar – kazao je Emir Hadžihafizbegović.

Jasna Đuričić; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Tatjana Galić Zetović

Treće festivalske večeri na 28. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ publika je bila u prilici da pogleda predstavu „Dok nas smrt ne razdvoji“, koju je po tekstu Mire Furlan režirao Predrag Miki Manojlović. „Zoranov brk“ zasluženo je pripao glumici Jasni Đuričić za ulogu Ljubića.

“Osetili smo tokom igranja da se publici predstava dopala, da je Zaječar sa nama. Ovakav odaziv imamo svuda, god da igramo. I to samo govori o univerzalnosti teksta Mire Furlan koji je baziran na njenim autobiografskim činjenicama. Ali istovremeno je nažalost, ovo jedna univerzalna priča jer svi živimo tu pošast kancera i uopšte bolesti, teških bolesti gde zapravo stradaju svi. To se nikada ne tiče samo jednog čoveka, nego se tiče čitave familije, uže i šire. Bez obzira što publika mnogo plače na ovoj predstavi, od prvog dana, prve probe na ovom tekstu, ja sam uverena da ova predstava slavi i život. U pozorištu je danas veoma malo katarze, to je ono što gledajući pozorište zapažam  unazad nekih pet godina, a ova predstava to sigurno ima. I to je nekakav osnovni postulat pozorišta da ima katarzu. Da li se strašno smejete do suza ili plačete od tuge i užasa svejedno je – vi ste se pročistili“, istakla je Jasna Đuričić.

Predrag Miki Manojlović; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Tatjana Galić Zetović

Ova glumica je u svojoj karijeri već ponela Nagradu Zoran Radmilović na Sterijinom pozorju, ali joj je ovo prvi „Brk“.

„Moram da priznam da nisam često bila u Zaječaru na festivalu. Mnogo mi je drago, sve što je u vezi sa Zoranom i baš sam ponosna. Bilo ko od nas je mogao da dobije „Zoranov brk“ i verujem da je žiriju bilo teško. Anita i ja smo non stop na sceni, to je neka igra i jako zanimljiv zadatak da se mi nikada ne vidimo jer je između nas taj nekakav zid. Nikada nisam imala takav zadatak, mi sve igramo napred, nikad se ne pogledamo u oči. To je sigurno i njen Brk,“ kazala je na pres konferenciji posle predstave Jasna Đuričić.

Srna Lango; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Tatjana Galić Zetović

Na 2. Festivalu malih pozorišnih formi, publici se treće večeri predstavila Srna Lango u monodrami ,,Lov na srne”, u kojoj se našla i u ulozi pisca i reditelja, napravivši komad za koji se tražila karta više.

,,Ja sam davno počela da pišem ovu monodramu koju sam rešila da odložim jer mi se učinila preteškom. A onda sam pomislila da bi kroz ovu moju priču mogla da ipak nekoga nasmejem i napravim štos na svoj račun. Da bi čovek došao do smeha, nužno je da poseduje neki problem. Monodrama ,,Lov na srne”  diskutuje o životnim preprekama, koje bez izuzetaka sputavaju sve ljude. Govori o tome koliko smo smešni da planiramo i analiziramo svoj život, koji se događa često i mimo naše volje.  Mislim da su svi očekivali da ću na sceni predstaviti život sa idealnih ,,instagram” stranica, međutim, ja sam im priredila zdravu šalu i smeh na sopstveni račun.Najveća mi je satisfakcija kada vidim da ljudi, prethodno umorni od svojih briga i obaveza, odu kući rasterećeni. Jer džabe moje glume i režije ako nema ko da se raduje”, rekla je Srna Lango.

Vladimir Đuričić, Miloš Šobajić, Ivan Bekjarev;Foto: Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Tatjana Galić Zetović

Zaječarci su imali priliku da u Istorijskom arhivu Timočke Krajine pogledaju izložbu slika Miloša Šobajića koji je zaječarskom pozorištu poklonio sliku na kojoj su likovi iz uloga Zorana Radmilovića i uradio dizajn plakata festivala. Izložbu je otvorio glumac Ivan Bekjarev, predsednik umetničkog saveta 28. Festivala ,,Dani Zorana Radmilovića“.

„Zaječar ima slavne ljude, počev od Nikole Pašića, preko glumaca i režisera, do građana koji uspevaju da održe ovu sredinu ovako divnom i kulturnom, da organizuju ovako divan festival sa našim velikim organizatorom Đuričićem i sa divnim glumcima, a moja izložba pokušava da ulepša ceo taj događaj“, istakao je Miloš Šobajić.