Naslovna Kultura „Zoranov brk“ Ozrenu Grabariću

„Zoranov brk“ Ozrenu Grabariću

257
0

Prve festivalske večeri 32. „Dana Zorana Radmilovića“ u Zaječaru igrana je predstava  „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Ozren Grabarić i Svetozar Cvetković; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“

Predstavom „(Pra)faust“ po tekstu Johana Volfganga Getea u režiji Borisa Liješevića u Zaječaru su počeli 32. „Dani Zorana Radmilovića“ u kojoj uloge tumače Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Mirjana Karanović, Iva Ilinčić i Stanislava Nikolić.

Stručni žiri festivala u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik, prof. dr Nenad Novaković i dr Duško Ljuština, doneo je odluku da nagrada „Zoranov brk“ pripadne hrvatskom glumcu Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista.

“Ova je nagrada rezultat igre jer je rad na predstavi bio jedan kolektivni proces. Reditelj je dao jasan okvir, ali ne strogo određen, unutar koga se mi glumci igramo. U tom peščaniku gde se mi igramo i nabacujemo razne stvari, rađaju se razne ideje. Zato sam ja definisao taj naš radni prostor, kao prostor u kome ideje nemaju vlasnike. Ova predstava je kolektiv snažnih glumačkih ličnosti, a i autorskog tima. Moj Mefisto, koga igram, ima demonsku narav, koja se ostvaruje kroz pozitivnu energiju“, rekao je Ozren Grabarić.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Drama „(Pra)faust“ vremenski prethodi čuvenom Geteovom Faustu. Ona je “poslednja borba u kojoj ne pomaže ni pamet ni obrazovanje”, zapisao je Boris Liješević.

“Ovo je inače predstava koju smo najmanje igrali u Beogradu, a uvek u nekim različitim ambijentima i uvek na drugačiji način. Drago mi je što smo je igrali večeras pred zaječarskom publikom na festivalu koji nosi Zoranovo ime”, rekao je glumac Svetozar Cvetković koji tumači Fausta.

Kako se čulo na prvom festivalskom stolu kritike, bio  je ovo  uspešan spoj iskusnih glumaca i mladih glumačkih nada.

“Meni ovo nije bio težak zadatak, ja sam više bila posmatrač iza scene i savetodavac kako da predstavu odigramo što bolje. Sa Borisom nikada ne može biti dosadno. Uvek možemo kao glumci da mu nešto predložimo u građenju lika, tako da se prijatno osećam da sam i ja nešto kreirala u procesu. Divno je raditi sa ovim glumačkim ansamblom, tako da smo i mi sada postali ,,Prafaust“ familija”,  rekla je Mirjana Karanović.

Dr Zoran Đurić i Vlasta Mladenović; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Predstavi je prethodio tradicionalni „Pesnički pozdrav Zoranu Radmiloviću“  kraj spomenika velikanu srpskog glumišta.

Tom prilikom  je dr Zoran Đerić, književnik, prevodilac, teatrolog i filmolog pročitao pesmu „Poezija i gluma“, koju je posvetio glumčini čije ime nosi zaječarsko pozorište.

Vladimir Đuričić i Svetislav Goncić; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Ovogodišnje 32. „Dane Zorana Radmilovića“ otvorio je glumac Svetislav Bule Goncić.

„Okupljamo se ili bolje reći okuplja nas Zoran Radmilović, već 32 puta. Van vremena, van svega, veliki Zoran spaja sve naše glumce koji su stvorili ove daske u svakom našem pozorištu. Spaja veličanstvenu istoriju našeg teatra preko nas koji smo ovde danas već 32 puta sa budućim generacijama koje će doći i koje će nositi naš teatar“, rekao je Goncić, kome je direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić uručio statuetu Zorana Radmilovića.

Svečanost otvaranja 32. „Zoranovih dana“ upotpunio je prigodan muzički program u foajeu pozorišta, u izvođenju profesora zaječarske muzičke škole Predraga Ristića.