Naslovna Kultura Zlato za negotinski Devojački hor na Međunarodnom festivalu „Melodianum“

Zlato za negotinski Devojački hor na Međunarodnom festivalu „Melodianum“

843
0

Devojački hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina pod upravom Ružice Rajković na nedavno održanom međunarodnom takmičenju horova osvojio je 98 od maksimalnih 100 poena u kategoriji ženskih horova i tako poneo Zlatnu medalju. Ispred njih je, u istoj kategoriji, bio samo vokalni ansambl „Brevis“ iz Osijeka (Hrvatska) koji je proglašen i za apsolutnog pobednika festivala. Srebrna medalja za Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara.

Devojački hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

Međunarodni festival horova „Melodianum“ osmislio je i organizovao Kulturni centar Kikinde na temeljima horske tradicije koje je još 1876. godine postavilo prvo pevačko društvo „Gusle“, jedno od najstarijih muzičkih društava u Srbiji koje radi u kontinuitetu i pod istim imenom.

U međuvremenu u ovom gradu bilo je brojnih horskih ansambala, ali nikada nije bilo festivala. Može se reći da je njegovo nastajanje delom inspirisano i rezultatima mladog mešovitog hora „Attendite“ koji tri godine sa više od 50 pevača, radi upravo u sastavu Kulturnog centra.

„Zbog pandemije korona virusom i poštovanja epidemioloških mera doneli smo odluku da se planirani prvi festival horova održi online od 11. do 13. decembra. Pozivu su se odazvala čak  42 ansambla u 12 kategorija iz sedam zemalja (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska, Republika Srpska, Bugarska i Izrael) sa oko ukupno 1200 pevača. Jako smo zadovoljni! Mnogi festivali koji postoje znatno duže, izvan Srbije, imali su ove godine manje prijavljenih horova“, kaže za NG portal Marko Markovljev, organizator u KCK i predsednik Organizacionog odbora festivala „Melodianum“.

Devojački hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“; Svetski dan horskog pevanja, Negotin, 2019.

Devojački hor UŠ „Stevan Mokranjac“ osnovan septembra 2017. sa kojim je Ružica Rajković do sada već osvajala prve nagrade: na valjevskom festivalu „HorFest“ 2018. i prošle godine na Republičkom takmičenju horova srednjih škola održanom u organizaciji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije u Novom Sadu; osvojio je na upravo završenom festivalu u Kikindi Zlatnu medalju u kategoriji ženskih horova.

Predstavili su se kompozicijama: „Polijelej“ (Anonimus), „Mironczarnia“ (Jakub Neske) i „Kaval sviri“ (Petar Ljondev).

„Prvi put sam sa jednim od svojih horova okušala sreću na onlajn takmičenjima, koje je diktirala trenutna epidemiološka situacija. Horovi za ovakva takmičenja šalju snimke svojih najreprezentativnijih nastupa u prošloj ili ovoj godini. Niko nije bio pripremljen za ovakav mogući vid nadmetanja i zato sam prezadovoljna rezultatom, imajući u vidu da je naša arhiva jako skromna a konkurencija je bila velika i jaka. Olakšanje kod ovakvih takmičenja je taj psihološki momenat, pošto niste na sceni dok vas žiri ocenjuje i nemate tu vrstu pritiska i treme”, rekla je Ružica Rajković, dirigent i umetnički rukovodilac negotinskog Devojačkog hora.

Ispostavilo se da se negotinski devojački hor našao u takmičarskoj kategoriji gde im je direktni konkurent bio vokalni ansambl „Brevis“ iz Osijeka, inače proglašen i za apsolutnog pobednika festivala “Melodianum”.

Logo Međunarodnog festivala horova „Melodianum“ u Kikindi

Kulturni centar Kikinde osim u vanrednom stanju, nekih mesec i po dana, nije prekidao organizaciju planiranih aktivnosti. Neke programe su realizovali online, neke uživo, smišljali nove i u novonastaloj situaciji dovijali su se kako su znali i umeli.

“U vremenu koje trenutno živimo, ideja nam je bila da se putem društvenih mreža, konkretno Fejsbuk stranice približimo pre svega našim sugrađanima jer oni učestvuju u aktivnostima koje organizujemo. Ovih dana se naša stranica “zapalila” od broja poseta, čemu je svakako doprineo i online festival horova, pa je sad naš kompletan rad vidljiv i daleko van zemlje. Što se festivala tiče, odziv je bio fantastičan! Ponosna sam što uspevamo da radimo u ovim okolnostima i što nas ljudi prate. Niko ne zna kada ćemo krenuti normalno da radimo i šta će se dešavati u narednih par godina. Otkud znamo? Mislim da kulturni centri, uopšte ustanove kulture, moraju da se prilagode. Kultura koja je inače na margini, tek sada je u nezavidnom položaju ali mi moramo da radimo”, rekla je za NG portal Tanja Nožica, direktorka kikindskog Kulturnog centra čiji je hor „Attendite“, poštujući sve propisane mere zaštite od virusa, radio do pre mesec dana.

Ovaj mladi hor kojim diriguje prof. dr Biljana Jeremić već je osvojio više festivalskih nagrada. Marko Markovljev, koji je i šef ansambla ne krije želju da se „Attendite“ nađu u takmičarskom delu programa i na jednom od narednih „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.