Naslovna Kultura Zlato, bronza i pohvale sa Međunarodnog festivala „Melodianum“ za negotinske horove i...

Zlato, bronza i pohvale sa Međunarodnog festivala „Melodianum“ za negotinske horove i ansamble

461
0

Dečiji Hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina osvojio je Zlatnu medalju na Međunarodnom festivalu „Melodianum“ u Kikindi. Hor Negotinske gimnazije nagrađen je bronzom, a pohvaljene su etno grupa „Marinika“ i Vokalno – instrumentalni sastav „Ajduci“.

Dečji hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Aleksandre Đukić

Na drugi Međunarodni festival horova „Melodianum“, koji se od 10. do 12. septembra održava u Kikindi, pristiglo je 58 prijava za takmičenje u ukupno deset kategorija, a poslalo ih je 50 horova iz Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Zbog još uvek aktuelne pandemije korona virusa, Kulturni centar Kikinde i ove godine je takmičarski deo festivala organizovao online.

Zlatna medalja u kategoriji dečijih horova pripala je negotinskom Dečjem horu Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Aleksandre Đukić koji je, po oceni stručnog žirija, osvojio 93 od maksimalnih 100 bodova.

„Osvojena Zlatna medalja na drugom Međunarodnom horskom festivalu „Melodianum“ u Kikindi, donela je veliku radost kako meni, tako i mojim horistima, posebno zbog činjenice da je sve horove ocenjivao veoma stručan žiri. Ova nagrada zaista mnogo znači jer pokazuje da i u ovo vreme pandemije horovi i dalje mogu da se takmiče, da nastave sa radom tamo gde su stali, a i da pokažu svoju pravu vrednost i kvalitet“, kaže Aleksandra Đukić, dirigent Hora osnovne muzičke škole UŠ „Stevan Mokranjac“.

Hor Negotinske gimnazije pod upravom Danijele Marković

Hor Negotinske gimnazije pod upravom Danijele Marković sa 75 bodova osvojio je bronzanu medalju u kategoriji mešovitih horova sa više od 28 pevača, dok su ansambli sa kojima kao umetnički rukovodilac Markovićeva takođe radi, Etno grupa „Marinika“ i Vokalno-instrumentalni sastav „Ajduci“, pohvaljeni.

Drugi Međunarodni festival horova „Melodianum“ završava se večeras u Kikindi koncertom vokalnog ansambla „Brevis“ iz Osijeka (Hrvatska), apsolutnog pobednika prošlogodišnjeg takmičenja.

Podsetimo, 2020. godine, Devojački hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina pod upravom Ružice Rajković je na „Melodianumu“ osvojio je Zlatnu medalju u kategoriji ženskih horova, sa ukupno 98 bodova.