Naslovna Društvo Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u poseti Negotinu

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u poseti Negotinu

2893
0

Negotinski Zdravstveni centar, najavio je danas Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, dobiće u narednom periodu dva sanitetska vozila, kao i vozilo za prevoz pacijenata na dijalizu. Posao u ovoj zdravstvenoj ustanovi dobiće pet lekara i 12 sestara, rekao je ministar u Negotinu.

Negotinski Zdravstveni centar posetio je danas Zlatibor Lončar, ministar zdravlja. Razlog posete je, kako je ministar istakao, analiza zdravstvene situacije u opštini. Ministar je istakao da je na licu mesta želeo da se uveri kako se u ovoj zdravstvenoj ustanovi zaposleni bore sa korona virusom ali i da se upozna sa ljudskim resursima, kapacitetom  i opremljenošću same ustanove.

“Ono što sam čuo i što ne volim što se dešava je da imamo jedan deo kapaciteta koji nisu namenjeni za koronu ali smo morali da ih pretvorimo u kovid. To automatski znači da pacijenti koji bi tu trebali da budu, a nisu zaraženi koronom, neće moći da budu zbrinuti na tom odeljenju, ali me uveravaju da neće niko od tih pacijenata, koji su korona negativni, ostati bez pružene medicinske pomoći i nezbrinuti“, rekao je prilikom današnje posete Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

U susretu sa Jasminom Jelenković, vršiocem dužnosti direktora negotinskog Zdravstvenog centra i njenim saradnicima, kao i Vladimirom Veličkovićem, predsednikom opštine Negotin i Bogdanom Gugićem, zamenikom predsednika opštine, ministar zdravlja je najavio nova ulaganja u Zdravstveni centar ali i prijem novih zdravstvenih radnika.

“Druga stvar oko koje smo se dogovorili i koja je bitna za sve građane koji žive ovde je da će u narednom periodu, za dve do tri nedelje, s obzirom da je završen tender, Negotin dobiti dva saniteta od Ministarstva zdravlja i dobiće od “Eliksir Grupe” vozilo za prevoz pacijenata koji su na dijalizi. Dogovorili smo se da raspišu konkurs za prijem pet lekara. Ovde imate problem, nemate lekare na birou, ali se nadam da će se javiti iz okoline jer ćemo dati tim ljudima i posao i specijalizaciju, a 12 sestara koje su na određeno vreme dobiće posao za stalno i otvorićemo prostor da još 10 medicinskih sestara – tehničara dobiju posao. Otvorili smo poziciju i za jednog ekonomistu i za jednog pravnika”, dodao je ministar.

U razvoj i unapređenje zdravstvene zaštite Ministarstvo zdravlja je u poslednje četiri godine uložilo 103 miliona dinara. Pored skenera, čiju je nabavku i rekonstrukciju prostorija Ministarstvo zdravlja finansiralo sa oko 42, 5 miliona dinara, ova zdravstvena ustanova  dobila je i rentgen aparat sa C lukom za operacionu salu Odeljenja ortopedije, kardiološki ultrazvučni aparat za Interno odeljenje, a nove ultrazvučne aparate dobili su i Odeljenje ginekologije, kao i Služba radiologije.

“Videli ste ovaj prelep skener na kome se radi 10 pacijenata dnevno. Najgora je stvar kada imate novi aparat i  nemate dovoljnu iskorišćenost. Rekao sam da pozovu Bor i Kladovo i sve one koji uđu u problem ako se aparat pokvari, da svi pacijenti ne čekaju nego da dolaze ovde na preglede. Ovde nije bilo dugo skenera i niko se nije obučavao pa ćemo otvoriti još jedno mesto za rentgen tehničara”, najavio je ministar Lončar.

“Dugo niko ništa nije ulagao u naš zdravstveni centar. Zahvaljujem se Ministarstvu zdravlja za sve što smo  tražili izašli su nam u susret. Prezadovoljni smo i kao što je ministar Lončar najavio u narednom periodu radićemo većim kapacitetom. Negotinska bolnica je jedna od retkih u Srbiji koja nema centralne gasove a nama je u to u ovo vreme korone dragoceno i trenutno se radi na tome,” rekla je danas dr Jasmina Jelenković specijalista pneumopfiziologije, v.d. direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Pored vredne dijagnostičke opreme koju je negotinski zdravstveni centar dobio, zapošljavanje medicinskog kadra u proteklih godinu dana jedan je od važnih zadataka koji je realizovan.

“U ovoj pandemiji koja već dugo traje i u situaciji  kada  imamo veliki broj starog stanovništva, nažalost, imali smo ljudske gubitke. Ministarstvo zdravlja je imalo sluha za naše potrebe i prijem u radni odnos više od 60 medicinskih radnika od prošle godine do sada. Ova nova primanja koja će biti pomoći će sugrađanima jer bez nege gubićemo živote. Sve ovo je u cilju da se sačuvaju ljudi. Mi smo u dogovoru sa Kancelarijom za javna ulaganja i pri završetku projekata rekonstrukcije Zdravstvenog centra koja će se raditi u dve faze. Korona je to malo usporila, ali uz saglasnost Vlade Republike Srbije još iz 2016. godine, prva faza bi bila rekonstrukcija Doma zdravlja i stare psihijatrije, a druga faza je rekonstukcija bolničkog dela. To mi moramo na lokalu da pripremimo i da u naredne četiri godine realizujemo”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.