Naslovna Kultura Život vojvode Negotinske nahije pred publikom

Život vojvode Negotinske nahije pred publikom

248
0

Sinoć je u Muzeju Hajduk Veljka Petrovića otvorena izložba posvećena slavnom junaku iz Prvog srpskog ustanka čije ime muzej i nosi. Izložba „Vojvoda Negotinske nahije“ će biti otvorena do 10. septembra, a zatim putuje u Tršić.

Dva velikana su obeležja Negotina, Mokranjac koji je slavu svog rodnog kraja preneo muzikom i Hajduk Veljko Petrović, vojvoda Negotinske nahije koji je otišao u istoriju svojom hrabrošću, u legendu i predanje svojim životom, kaže dr Radomir J. Popović, naučni savetnik koji nas uvodi u priču o slavnom junaku.

Sinoć je publika u Muzeju Hajduk Veljka Petrovića na otvaranju izložbe, koja najavljuje 210 godina od pogibije junaka srpske revolucije,  koja je preobratila seljake i trgovce u hajduke, vitezove, vojskovođe, Veljka Petrovića, bila u prilici da sazna još po koji detalj iz bogatog života slavnog vojvode.

Izložbu u organizaciji Muzeja Krajine priredili su autori: Vesna Nikolić, viši kustos istoričar umetnosti, Sanja Radosavljević, kustos pedagog i Ivica Trajković, viši kustos dokumentarista.

Bogato ilustrovanu fotografijama izložbu prati katalog u kome posetioci mogu saznati mnoge zanimljive pojedinosti o samom vojvodi ali i životu u Krajini u Prvom srpskom ustanku.

„Ideja o ovoj izložbi nije naša već naših saradnika iz Tršića, kolega iz Muzeja jezika i pisma. Oni su poželeli da budemo njihovi gosti ali su zbog veze Vuka i Veljka, koji su bili savremenici, želeli da to bude priča o Veljku. Na poziv da budemo gosti u vreme Vukovog sabora rado smo se odazvali i ova saradnja će biti realizovana 15. septembra. Kada je izložba već spremna odlučili smo da naše aktivnosti u okviru “Negotinskog leta” zaokružimo upravo ovom izložbom. Ona će svakako putovati i imati svoj život jer ćemo je ponuditi i drugim muzejima a u pregovorima smo da to bude i Makedonija“, rekao je sinoć na otvaranju izložbe „Vojvoda Negotinske nahije“ Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine i jedan od autora.

Kroz bogat život slavnog vojvode krajinskog, posetioce je svojom pričom provela Sanja Radosavljević, kustos pedagog Muzeja Krajine.

Izložba prati hajdukovanje Veljka Petrovića ali i njegov život posvećen dvema ženama Mariji i Čučuk Stani, kao i vernom prijatelju konju Kušlji.

S obzirom da je namera da izložba putuje Srbijom ali i van njenih granica publika će biti u prilici da upozna bogatu istoriju ovog kraja, znamenite ličnosti, spomenike kulture.

Za zainteresovane da je vide, izložba će biti otvorena do 10. septembra u Muzeju Hajduk Veljka Petrovića.