Naslovna Društvo Zimske gume obavezne od 1. novembra ako ima snega ili leda

Zimske gume obavezne od 1. novembra ako ima snega ili leda

502
0

Po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju vozači od 1. novembra do 1. aprila naredne godine moraju da imaju sve četiri zimske gume na svojim vozilima, ukoliko na putevima ima snega, leda ili poledice.

Ilustracija, pixabay.com

Pneumatici od 1. novembra do 1. aprila, prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, moraju da na gazećem sloju imaju šare duboke najmanje četiri miliometara, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

Iako postoje i letnje gume sa šarom dubljom od četiri miliometara one u zimskim uslovima nisu dozvoljene, već samo one koje na sebi imaju oznaku „M+S“, „Snow Winter“ i drugo.

Vozači su u obavezi da ih imaju u slučaju da je na kolovozu sneg, led ili da ima poledica, a ukoliko ih vozač nema kazne su rigorozne i kreću se od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica i od 60.000 do 800.000 za firme.

U zimsku opremu, inače, spadaju četiri zimska preumatika, odgovarajući lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje prianjanja, koji se u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

Zakon definiše da u naselju vozila ne moraju da budu opremljena lancima ili drugim uređajima za povećanje prianjanja. Ta oprema se  može postaviti na točkove i na delu puta koji nije označen znakom “lanci za sneg”, ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.