Naslovna Događaji „Žene iz Troje“ ipak na Krimu

„Žene iz Troje“ ipak na Krimu

339
0

Na  Međunarodnom festivalu antičke drame “Bosfotski agoni”  koji se održava u Rusiji, u gradu Kerču, na Krimu, 17. juna prikazana je video projekcija  predstave “Žene iz Troje” koja je koprodukcija  Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara  i Narodnog pozorišta Priština iz Gračanice.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara

Međunarodni festival antičke drame “Bosfotski agoni”  održava se i ove godine uz sve mere opreza od korona virusa.

Program je skraćen  i antičke drame  izvode samo ruska pozorišta, dok se predstave iz inostranstva projektuju na platnu postavljenom na originalnim iskopinama  Pantikapeja  ili Tauručkog Hersona, danas poznatog kao Kerč.

Upravo su tako posetioci ovog festivala bili u prilici da uživaju i u komadu „Žene iz Troje“ prema tekstu Evripida, u režiji Nebojše Bradića, koprodukciji  Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara  i Narodnog pozorišta Priština iz Gračanice.

Uloge u ovom komadu tumače: Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković,  Irena Stanković, Viktorija Arsić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

Kostimograf je Marina Vuksanović Medenica, asistent scenografa Slavica Marković, kompozitor Zoran Erić, scenski pokret  potpusuje Vera Obradović  a scenski govor Vlado Kerošević.

“Žene iz Troje” su prošle godine učestvovale na svim prestižnim pozorišnim festivalima u Srbiji i okitile se značajnim  priznanjima. Prema izboru pozorišne kritike predstava je svrstana među 10 najboljih u 2019. godini.