Naslovna Kultura „Zemlja vukova“ otvorila Festival malih pozorišnih formi

„Zemlja vukova“ otvorila Festival malih pozorišnih formi

149
0

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović”  počeo je četvrti Festival malih pozorišnih formi.

Tonka Mršić; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Izvođenjem  monodrame “Zemlja vukova” Kazališta Ulisis iz Zagreba i Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke, u režiji Gale Nikolić i izvođenju Tonke Mršić, koja je zajedno sa Galom napisala tekst za ovo delo, u Zaječaru je počeo četvrti po redu Festival malih pozorišnih formi.

Tonka Mršić u ovoj monodrami igra tri ženska lika: babu koja sprema ručak za sina koji je poginuo u ratu, trudnicu koja telefonom razgovara sa ljubavnicom svoga muža i mladu Milicu koju je otac zavezao lancima i želi da je na silu uda za čoveka iste nacionalnosti.

U središtu predstave je Nikola Tesla koji je prikazan kroz ogromnu sliku i svi likovi s njim razgovaraju. Na kraju glumica izlazi predstavljajući samu sebe i autobiografskim poetskim govorom oprašta se od svoje dedovine i odlazi u nepoznato.

“Još uvijek smo u jako patrijarhalnom društvu gdje žena nije na baš najboljoj poziciji, gdje se gleda koje je dete muško, koje žensko, gdje se gleda ko se čime bavi, gdje je taj status užasno bitan. Svi smo zatvoreni i svi mislimo šta će susjed reći. Moja redateljica Gala Nikolić je celo vreme dok je režirala govorila: „Ovo je Hrvatska“, i vjerujem da je to primenljivo i na Srbiju.  Puno toga je autobiografsko u ovoj predstavi. Evo lisica, gdje ja hvatam lisicu, moja ujna je od toga živjela. Kad u predstavi kažem: „Trudna sam sa pišuljom a ne sa sinom“, u mom selu tako nazivaju žensku djecu”, rekla je medijima Tonka Mršić.

Vladimir Đuričić; Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

“Zemlja vukova”, po žanru crna komedija sa elementima apsurda. inspirisana stvarnim pričama i prožeta autobiografskim delovima, oduševila je Zaječarce koji su ispunili salu teatra, odnosno 170 mesta koliko je u trenutnoj epidemijskoj situaciji dozvoljeno.

“Mogu da kažem da svi oni koji prate pozorište znaju da je 170 ljudi u jednoj sali koji gleda monodramu uspeh i za mnogo veće gradove, što pokazuje da Zaječar stvarno ceni svoje pozorište, ceni svoje festivale i pruža im podršku i sada i u vremenima koja su bila, a ko zna šta nas još sve čeka” rekao je otvarajući Festival direktor Vladimir Đuričić.

U takmičarskoj konkurenciji publika će večeras od 18 časova videti predstavu „Čaj sa Kublaj kanom“ u izvođenju Jugoslava Krajnova, a od 20 sati monodramu  „Živojin Mišić“ u izvođenju Boška Puletića.