Naslovna Kultura Željko Marinović u bendu Yngwie Malmsteena večeras na „Arsenal festu“ u Kragujevcu

Željko Marinović u bendu Yngwie Malmsteena večeras na „Arsenal festu“ u Kragujevcu

715
0

„Arsenalov“ Main stage u Kragujevcu večeras je mesto premijernog susreta srpske publike sa gitarskim virtuozom Šveđaninom Yngwie Malmsteenom. Na završnoj večeri prvog velikog srpskog festivala koji se, ovog leta, održava pred publikom, uz poštovanje svih neophodnih zdravstvenih mera i slogan – “Snažno uz muziku” večeras i dosta Negotinaca kao podrška bendu u kojem svira i naš Željko Marinović.

Foto: Nick Z Marino/Facebook

U Srbiju je konačno stigao jedan od najvećih svetskih gitarista Yngwie Malmsteen, čovek koji je spajajući uticaje kompozitora poput Baha, Paganinija i Vivaldija, doprineo rođenju neoklasičarskog melodičnog roka.

Svet je očarao još kao dvadesetogodišnjak i jedan od „najbržih gitarista“ današnjice počev od albuma „Rising Force“ (1984), dok se jednim od vrhunaca njegove karijere smatra klasičarski pristup solo električnoj gitari i orkestru na albumu „Concerto Suite“ (2002).

Negotinac Željko Marinović koji od 1995. godine živi i stvara u Americi pod umetničkim imenom Nick Z Marino u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri svirao je sa najznačajnijim muzičkim imenima na nekoliko kontinenata, a 2005. godine pridružio se grupi jednog od najvećih svetskih gitarista Yngwie Malmsteen’s Rising Force Band-u kao klavijaturista, a od 2013. godine deluje i kao pevač ovog sastava.

Inače, za člana grupe Yngwie Malmsteen’sRising Force Band“ izabran je na audiciji i sa njima i danas nastupa, a paralelno od 2010. godine, svira i sa svojim „NZM“ bendom. Prvi solo album u Americi „Freedom has no price“ objavio je upravo za produkcijsku kuću Yngwie Malmsteen’s.

Željko Marinović na Arsenal festu; Foto: Nick Z Marino/Facebook

Tokom 2016. i 2019. godine nastupao je na velikoj turneji po Americi „Generation Axe tour“ sa najvećim muzičkim imenima današnjice: Steve Vai, Zakk Wylde, Yngwie Malmsteen, Nuno Bettencourt, Tosin Abasi.

Tokom 2018. i 2019. godine učestvovao je u projektu „The voices of metal united tour” i ravnopravno nastupao sa pevačima: Edu Falaschi, Tim “Ripper” Owens, Mike Vescera, a pratili su ih John Ivan, Lou Alpizar, Yanni Sofianos, Mike Terrana, Gorka Alegre.

Tokom popodneva Željko Marinović (Nick Z Marino) na društvenim mrežama podelio je fotografije sa tonske probe i ispred „main stage“ na kojem će večeras u okviru kragujevačkog „Arsenal festa“ nastupiti kao pevač i klavijaturista Yngwie Malmsteen’s Rising Force Band-a.