Naslovna Društvo COVID-19 Zdravstveni centar u Negotinu obeležio Svete Vrače

Zdravstveni centar u Negotinu obeležio Svete Vrače

2003
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetom Kozmi i Damjanu. I negotinski zdravstveni radnici proslavili su Svete Vrače.

Kozmu i Damjana, svece koji su u narodu poznati kao Sveti Vrači, zaštitnici lekarske profesije proslavili su i negotinski zdravstveni radnici, skromnije nego inače i prilagođeno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, bez uobičajenog broja gostiju i bez mnogobrojnih zdravstvenih radnika, kao što je to bilo do sada.

Ovogodišnji domaćin bilo je Služba pneumoftiziologije, a kolačar, dr Jasmina Jelenković, načelnica službe u prisustvu sveštenika negotinskog arhijerejskog namesništva, jereja Marjana Kerčulja, Marka Jokanovića i Saše Sredojevića, slavu je predala dr Dragiši Baraganoviću, načelniku Službe hirurgije.

 “Upravo ovo teško vreme u kome se sada nalazimo je vreme u kome zdravstveni radnici u najvećem stepenu pokazuju svoju humanost i požrtvovanost u lečenju mnogobrojnih pacijenata. Na prvoj liniji borbe nalaze se svi zaposleni u zdravstvenoj ustanovi. To su lekari, farmaceuti, medicinski tehničari, vozači, servirke, spremačice, zaposleni u tehničkoj službi. Jedan naš lekar anesteziolog i jedan naš tehničar anestetičar upravo rade kao pomoć u Kliničko bolničkom centru “Zvezdara” u Beogradu”, istakla je dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Prema predanju, svetitelji Kozma i Damjan su pomagali i lečili ne tražeći zauzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“, pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici. Slave se dva puta godišnje, 14. jula na dan kada je umro Kozma i 14. novembra na dan smrti Damjanove.

 “Ovim želim da svim zaposlenim u ZC Negotin kao i u ostalim zdravstvenim ustanovima u Srbiji srećnu slavu, da im poželim dobro zdravlje, sreću i mnogo uspeha u daljem radu, a svi mi koji smo zaposleni u ZC Negotin apelujemo i molimo naše sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih epidemioloških mera a to su nošenje maske, održavanje distance, izbegavanje mnogobrojnih kontakata među ljudima i da često peru i dezinfikuju ruke”, poručila je dr Paunović Barbulović.