Naslovna Društvo COVID-19 Zdravstveni centar u Negotinu obeležio Svete Vrače

Zdravstveni centar u Negotinu obeležio Svete Vrače

1880
4

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetom Kozmi i Damjanu. I negotinski zdravstveni radnici proslavili su Svete Vrače.

Kozmu i Damjana, svece koji su u narodu poznati kao Sveti Vrači, zaštitnici lekarske profesije proslavili su i negotinski zdravstveni radnici, skromnije nego inače i prilagođeno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, bez uobičajenog broja gostiju i bez mnogobrojnih zdravstvenih radnika, kao što je to bilo do sada.

Ovogodišnji domaćin bilo je Služba pneumoftiziologije, a kolačar, dr Jasmina Jelenković, načelnica službe u prisustvu sveštenika negotinskog arhijerejskog namesništva, jereja Marjana Kerčulja, Marka Jokanovića i Saše Sredojevića, slavu je predala dr Dragiši Baraganoviću, načelniku Službe hirurgije.

 “Upravo ovo teško vreme u kome se sada nalazimo je vreme u kome zdravstveni radnici u najvećem stepenu pokazuju svoju humanost i požrtvovanost u lečenju mnogobrojnih pacijenata. Na prvoj liniji borbe nalaze se svi zaposleni u zdravstvenoj ustanovi. To su lekari, farmaceuti, medicinski tehničari, vozači, servirke, spremačice, zaposleni u tehničkoj službi. Jedan naš lekar anesteziolog i jedan naš tehničar anestetičar upravo rade kao pomoć u Kliničko bolničkom centru “Zvezdara” u Beogradu”, istakla je dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Prema predanju, svetitelji Kozma i Damjan su pomagali i lečili ne tražeći zauzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“, pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici. Slave se dva puta godišnje, 14. jula na dan kada je umro Kozma i 14. novembra na dan smrti Damjanove.

 “Ovim želim da svim zaposlenim u ZC Negotin kao i u ostalim zdravstvenim ustanovima u Srbiji srećnu slavu, da im poželim dobro zdravlje, sreću i mnogo uspeha u daljem radu, a svi mi koji smo zaposleni u ZC Negotin apelujemo i molimo naše sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih epidemioloških mera a to su nošenje maske, održavanje distance, izbegavanje mnogobrojnih kontakata među ljudima i da često peru i dezinfikuju ruke”, poručila je dr Paunović Barbulović.

4 KOMENTARA

  1. Jel’ su ljubili kolač?.. I zašto se gospoda u crnom ne pridržavaju preporuka kriznog štaba tj. ne nose maske?!?

  2. Sad ce gospodja naelnica da kaze da nije obavestena. Kao i za ekage aparate da u celoj bolnici radi samo jedan i to na cukanje malo gore malo dole. Kao Risak u srecne ljude kad pali tv.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.