Naslovna Društvo ZC Negotin: Veliki odziv za besplatne preventivne preglede

ZC Negotin: Veliki odziv za besplatne preventivne preglede

767
0

U okviru akcije, koju po šesti put sprovodi Ministarstvo zdravlja, Negotinci su u nedelju, 25.februara, mogli da obave oftalmološki, kardiološki pregled, da provere nivo šećera u krvi, kao i da urade analize na tumor markere, koji se koriste u dijagnostici karcinoma jajnika i karcinoma prostate.

Šestoj akciji besplatnih preventivnih pregleda odazvalo se 185 pacijenata, od kojih njih 14 nisu imali zdravstvenu knjižicu.

Najviše interesovanja bilo je za analizu glikemije. Svi pacijenti koji su se odazvali ovoj akciji preventivnih pregleda, njih 185 odlučili su se da provere nivo šećera u krvi.

U laboratoriji negotinskog Zdravstvenog centra, tehničari sa specijalistima kliničke biohemije dr Marijom Katalinić i dr Milenom Fancikić Kalinović, uradili su, pored ovih, i 69 analize na tumor marker Ca125, koji se koristi kod karcinoma jajnika, kao i 45 analiza na tumor markere prostate PSA.

Negotinska laboratorija analizirala je i 100 uzoraka pacijenata iz Majdanpeka, od kojih 70 Ca125 i 30 PSA.

Specijalista oftalmologije dr Ranka Nikolić obavila je tokom jučerašnjeg dana 108 pregleda. Ovi pregledi su podrazumevali kontrolu očnog pritiska, očnog dva, a po potrebi i ispitivanje dioptrije.

Za internističke preglede, auskultatorni pregled srca i pluća, merenje krvnog pritiska i EKG nalaz koje su obavljale specijalisti interne medicine, dr Vidosava Paunović-Barbulović i dr Ljiljana Stefanović, uz pomoć specijalista opšte medicine dr Jasmine Živanoviuć, dr Draginje Kaluđerović i dr Biljane Savuljesković, bilo je zainteresovano 120 pacijenata.

Kod njih 15 su primećene promene na EKG i izražene tegobe pa su upućeni na ultrazvuk srca kod dr Zorana Bogdanovića. Niko od pacijenata nije hospitalizovan.

Akciju besplatnih preventivnih pregleda Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizuje u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti.

Na ovaj način svi pacijenti kod kojih je to potrebno upućuju se na dalju dijagnostiku, čime se potvrđuje “da promocija prevencije kao način brige o sopstvenom zdravlju nema alternativu”.