Naslovna Društvo COVID-19 ZC Negotin: Respiratorne infekcije u blagom porastu; testiranja prema indikacijama

ZC Negotin: Respiratorne infekcije u blagom porastu; testiranja prema indikacijama

2266
0

Respiratornoj ambulanti u Negotinu poslednjih dana javljaju se mnogi pacijenti sa simptomima respiratorne infekcije i u febrilnom stanju.

Iako u Negotinu poslednjih desetak dana nije zabeležen ni jedan novi slučaj kovida, poslednjih nekoliko dana beleži se porast broja pacijenata koji se lekarima javljaju sa temperaturom, kašljem i otežanim disanjem, ali i drugim simptomima respiratorne infekcije.

“Oni se šalju na dalju dijagnostiku, a to je snimanje pluća, laboratorijska dijagnostika i naravno testiranje. Primećeno je u poslednjih nedelju dana blago povećanje broja pacijenata koji se javljaju sa simptomima respiratornih infekcija. Do sada je, u periodu stagnacije virusa, bilo dva do tri, a sada ih je pet do osam dnevno”, istakla je dr Vidosava Paunović Barbulović, v.d. direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Poslednjih desetak dana, ističe dr Barbulović Paunović nije zabeležen nijedan slučaj kovida. Dnevno se, dodaje ona, na epidemiologiji uradi desetak PCR testova, a u laboratoriji Doma zdravlja i do tridesetak brzih, seroloških testova na antitela.

“Testova ima dovoljno. PCR test koji se radi uzorkovanjem nazofaringealnog brisa je indikovan kod pacijenata sa težom kliničkom slikom, zatim kod pacijenata koji su već hospitalizovani na nekom od odeljenja naše bolnice a imaju simptome koji upućuju na moguću kovid infekciju, pacijenti koji imaju zakazanu hospitalizaciju na nekoj od tercijarnih klinika koje im traže urađen PCR test, kao i za korisnike koji treba da budu smešteni u neki od domova za stare”, kaže vršilac dužnosti direktora negotinskog Zdravstvenog centra.

Ilustracija, pixabay.com

PCR testiranje obavlja se radnim danima od 7 do 11 časova na Epidemiologiji, u prostoriji nekadašnjeg zubnog rentgena. Pločice sa uzorkom se šalju Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru i idu na obradu u centralnu laboratoriju „Vatreno oko“.

Nakon zastoja od par dana u Negotinu se ponovo radi PCR test u komercijalne svrhe, na lični zahtev pacijenta, a najčešći razlog je odlazak u inostranstvo. Taj test se plaća Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i košta 6.000 dinara.

 “Za sve ostale pacijente imamo brze serološke testove. Oni se rade svakog dana u laboratoriji naše ustanove od 10 do 12 časova, ali po potrebi i celog dana jer imamo i dežurne laborante. Ti testovi se rade kod onih koji su kontakti pozitivnih osoba, zatim kod pacijenata sa vrlo blagom kliničkom slikom, nekom blagom povišenom telesnom temperaturom i blagim simtomima, za pacijente koji sumnjaju da su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentima bez obzira da li utvrđeno da je to bio pozitivan ili ne pacijent, ali i oni koji žele na lični zahtev uplatom da urade serološki test. On nam detektuje dve vrste antitela, IgG koji ukazuju da je organizam u nekoj ranijoj fazi bio u kontaktu sa ovim tipom virusa i IgM antitela koja ukazuju na akutnu infekciju ovim virusom. Oni koji imaju pozitivan IgM obavezno idu na PCR testiranje”, pojašnjava dr dr Vidosava Paunović Barbulović.

Dok čekaju rezultat pacijenti borave u samoizolaciji. Prema podacima MUP-a Srbije u opštini Negotin su pod obaveznom merom samoizolacije dve osobe.