Naslovna Društvo Zbog pojave afričke kuge svinja u Rumuniji pojačane mere u Radujevcu

Zbog pojave afričke kuge svinja u Rumuniji pojačane mere u Radujevcu

504
0

Članovi Štaba za vanredne situacije naložile su da se u Radujevcu sprovede niz preventivnih i operativnih mera zbog mogućnosti da se afrička kuga svinja koja se pojavila u rumunskom mestu Grda Mare proširi.

Radujevac je proglašen za ugroženo područje budući da se afrička kuga svinja pojavila u blizini granice Rumunije i Srbije, u mestu zvanom Grda Mare u Rumuniji. Zato je naloženo da se već danas obiđu svih 500 evidentiranih domaćinstava u Radujevcu, a svinje obeleže i vakcinišu. Na terenu su i ekipe Veterinarske stanice “Animan duo vet” iz Negotina koje će vakcinisati svinje.

Članovi Štaba za vanredne situacije naložile su da se u tom selu izvrši dezinfekcija prostorija u kojima se čuvaju svinje, kao i da se pojačaju biosigurnosne mere, koje se odnose na zabranu hranjenja svinja pomijama, pojačanu higijena, zabranu ulaska u prostorije i objekte gde su smeštene svinje.

“Izvršena je provera spremnosti Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“, mehanizacije i ljudstva kao i mesta za zakopavanje eventualno uginulih i eutaniziranih svinja. Naloženo je i da se pojačaju mere nadzora nadležnih inspekcijskih službi na zabrani dovoženja i prometa svinja i svinjskih mesnih prerađevina za vreme trajanja prestojećeg Velikogospojinskog vašara na teritoriji opštine Negotin”, navodi se u zaključcima Štaba za vanredne situacije opštine Negotin.

Nakon što u Radujevcu sve predviđene mere budu sprovedene nadležni će obići i druga sela u pograničnom delu sa Rumunijom.