Naslovna Društvo Zbog havarije na toplovodu 300 stanova u Negotinu bez grejanja

Zbog havarije na toplovodu 300 stanova u Negotinu bez grejanja

404
0

Stanari u 17 ulaza stambenih zgrada u Karapandžinoj, ulici 12.septembra i u lamelama u ulici Srbe Jovanovića od 17 sati biće planski isključeni sa sistema zbog velike havarije magistralnog toplovoda.

Oko 300 negotinskih stanova koji se zagrevaju iz toplane Borska, zbog havarije na magistralnom toplovodu, biće do daljnjeg bez grejanja.

I pre mesec dana je na ovom delu toplovoda došlo je velike havarije zbog koje su stanari bili bez grejanja puna dva dana. Kvar je tada lociran na dva mesta.

Ovoga puta se, međutim, ne zna tačno gde je kvar. Na nekoliko lokacija koje su ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ sondirale kako bi našle gde dolazi do gubitka energije, bilo je indicija da je došlo do „procuravanja“, ali su, kažu nadležni, gubici toliki da je rentabilnije da se sistem isključi do daljnjeg. Niko, međutim, ne može da potvrdi ni hoće li stanari do kraja sezone ipak dobiti grejanje.

Ovaj sistem već godinama radi takoreći na ivici žileta, uz česte kvarove, procuravanja, pa čak i prekomerne isporuke toplotne energije. U poslednjih šest godina intervenisalo se skoro 50 puta i to svaki put na drugom mestu.

I nadležni i stanari se slažu u jednom da je neophodno da ovaj deo centralnog sistema grejanja bude kompletno rekonstruisan, ali, kako to godinama izostaje, očigledno je da za to nema para.

U JKP „Badnjevo“ ističu da ekipe još uvek lociraju kvarove i kažu da su o novoj havariji informisali stanare, obaveštenjem na ulaznim vratima u ulazima zgrada, ali da ne mogu da preciziraju za koliko bi tačno vremena mogli da osposobe i ponovo pokrenu ovaj deo magistralnog toplovoda.