Naslovna Kultura Zbirka pesama “Pravac” negotinskog pesnika Vlaste Mladenovića otvara novu poetsku ediciju

Zbirka pesama “Pravac” negotinskog pesnika Vlaste Mladenovića otvara novu poetsku ediciju

334
0

Prva knjiga u novoj poetskoj ediciji “Vrtlog” Izdavačke kuće “Presing” iz Mladenovca je  zbirka pesama Vlaste Mladenovića, pod nazivom “Pravac”.

Negotinski pesnik i publicista Vlasta Mladenović, dobitnik “Drainčeve nagrade” za zbirku poezije “Lokalitet i svet šarkamenskih rima“ 2018. godine, pesničkim rukopisom “Pravac” otvara novu poetsku ediciju IK “Presing”, simbolično nazvanu “Vrtlog”.

Ovaj pesnik specifičnog poetskog izraza, jezgrovit, slojevit, metaforički i stilski ujednačen, prvi je u “Presingovoj” ediciji koja će objavljivati poeziju srpskih i regionalnih pesnika, ali i prevedenu poeziju.

“Ključ za izbor autora je u svojevrsnom mataforičnom duhovnom vrtlogu koji se može naći u njihovoj poeziji a koji određuje pesnikovo promišljanje i iskustvo koje se nalazi u korenu poezije”, navode u “Presingu”.

Ova izdavačka kuća, u saradnji sa negotinskim “Kulturistokom”, objavila je i nagrađenu Mladenovićevu zbirku “Lokalitet i svet šarkamenskih rima“, kao i zbirku  “Drainac i druge pesme”.

“Samim naslovom “Pravac” on ukazuje na čvrstu utemeljenost u svojim stavovima i svojim stihovima: iako na momente melanholičan, Vlasta Mladenović je daleko od patetike na koju smo navikli prilikom čitanja religiozne ili patriotske poezije. On će bez zadrške reći šta je naumio, bivajući pritom duboko poetički oslonjen na istok Srbije, predeo večite pesničke inspiracije”, dodaju u IK “Presing”.