Naslovna Društvo Završno testiranje za male maturante počinje u ponedeljak 27. juna

Završno testiranje za male maturante počinje u ponedeljak 27. juna

222
0

Republička komisija za sprovođenje  završnog ispita, prijemnih ispita i upisa u srednje škole  Ministarstva prosvete donela je odluku o promeni procedure završnog ispita koja podrazumeva sažimanje broja školskih objekata u kojima će se polagati završni ispit za 60 procenata.

Sa jednog od ranijih polaganja završnih ispita u OŠ „Branko Radičević“

Zaposleni u prosveti su u ovoj nedelji u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Kancelarijom za IT,  Zavodom za javno zdravlje „Batut“ i drugim javnim institucijama pripremali organizaciju ovogodišnjeg završnog ispita čija trodnevna realizacija počinje u ponedeljak 27. juna. Do promena u organizaciji završnog ispita došlo je nakon niza dojava o navodno postavljenim bombama u obrazovne institucije pa su škole donele Plan sprovođenja završnog ispita.

Najvažnija ovogodišnja promena odnosi se na sažimanje broja objekata u kojima će biti realizovano polaganje završnog ispita pa će tako umesto 1.260 škola u ovaj proces biti uključene samo 522 obrazovne ustanove.

Tako će u pojedinim školama u Srbiji ispite polagati učenici iz čak šest škola, a sličan plan  sažimanja objekata gde će se realizovati završni ispit biće i u obrazovnim ustanovama u opštini Negotin.

Još jedna od novina odnosi se na broj đaka u učionici pa će umesto dosadašnjeg dozvoljenog broja od 12 đaka, sada biti moguće smestiti 16 učenika u prostoru. Broj dežurnih nastavnika se novim planom nije menjao ali je zato promena usledila za pregledače testova.

Naime, testove  sa otvorenim zadacima nastavnici pregledači  će proveravati od svojih kuća. Zatvoreni zadaci se pregledaju pomoću softvera. Za sada je poznato da će školske zgrade u kojima se organizuje završno testiranje pregledavati policijske ekipe a zgrade će biti zaključane do početka ispita. Policija će obezbeđivati objekte sva tri dana a na ulazu u školske zgrade biće organizovana stroga kontrola ulaska i izlaska.

Mali maturanti će tri dana rešavati testove od 9 do 11 časova koji će ih po broju osvojenih poena opredeliti koju će srednju školu upisati.

Svoje znanje iz srpskog jezika osmaci će staviti na probu u ponedeljak 27. juna rešavajući test za koji je predviđeno 120 minuta. Već sutradan rešavaće test iz matematike, a u sredu 29. juna i kombinovani test koji sadrži pitanja iz pet školskih predmeta: biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.