Naslovna Projekti Bor na dva točka Završna tribina projekta „Kreći se održivo – Bor na dva točka“ posvećena...

Završna tribina projekta „Kreći se održivo – Bor na dva točka“ posvećena mladim učesnicima u saobraćaju

211
0

U sklopu projekta „Kreći se održivo-Bor na dva točka“ Udruženje „Sigurne staze“ u saradnji sa Mašinsko-elekrotehničkom školom održalo je edukativno predavanje posvećeno mladim učesnicima u saobraćaju.

Na tribini je govorio Igor Velić, master inženjer saobraćaja koji je svoje stručno znanje, stečeno dobrim delom kroz svakodnevnu praksu, kao i svoja iskustva, izneo prisutnima, upoznavši ih sa brojnim izazovima i problemima sa kojima se učesnici u saobraćaju svakodnevno susreću.

U periodu od 2017. do 2021. godine, istakao je Velić, na teritoriji grada Bora dogodile su  se 634 saobraćajne nezgode u kojima je 11 Borana izgubilo život, dok je 419 povređeno.

U tim nezgodama, tri osobe, starosti između 15 i 30 godina, izgubile su život, dok je 133 povređeno.

Stradanje mladih na bilo koji način, a posebno u situaciji koju je moguće sprečiti, predstavlja ogroman udarac za porodicu i čitavu zajednicu. Stoga je dužnost svih članova društva da spreči da se životi mladih ljudi dovode u opasnost u saobraćaju. Njihova bezbednost je veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv.

Na predavanju je bilo reči i o značaju korišćenja sigurnosnih pojaseva i dečijih auto-sedišta, o uticaju brzine, alkohola, i upotrebe mobilnog telefona na nastanak saobraćajne nezgode. Predavanje su pratili i video klipovi potresnog sadržaja na kojima su prikazani karakteristični slučajevi saobraćajnih nezgoda i grešaka koje učesnici u saobraćaju prave.

Zaključak je da se kroz ovakva i slična predavanja, koja treba da postanu obavezna u svim školama, može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju naši mladi sugrađani.


Projekat “Kreći se održivo-Bor na dva točka”, čiji je medijski partner NG Portal, dobio je podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.