Naslovna Društvo Završeni radovi na restauraciji ikonostasa i zameni stolarije na negotinskoj crkvi Svete...

Završeni radovi na restauraciji ikonostasa i zameni stolarije na negotinskoj crkvi Svete Trojice

766
0

U Crkvi Svete Trojice nedavno je završena restauracija ikonostasa, ali su zamenjeni i prozori po uzoru na prvobitne iz 19. veka kada je ovaj pravoslavni hram i sagrađen.

Pod nadzorom niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture na Crkvi Svete Trojice zamenjeni su prozori, koji nisu menjani još od kada je hram osveštan 1876. godine.

Prozori su rađeni u stolarskoj radionici Manastira Bukova  po uzoru na prvobitne. Radove na njihovoj izradi finansirala je lokalna samouprava, kao i radove na restauraciji ikonostasa sa ukupno četiri miliona dinara.

“Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku opštine Negotin Vladimiru Veličkoviću koji je prepoznao potrebu da se pristupi sanaciji negotinskog hrama i doprineo njegovom uređenju. Svi radovi kako na ikonostasu, tako i na zameni prozora ne bi bili mogući bez neprocenjivo velike pomoći HE “Đerdap” koja je ustupila i svoje zaposlene i skelu kada god je to bilo neophodno, na čemu im zahvaljujemo, a naročito prethodnom direktoru Siniši Matoviću i sadašnjem Dragošu Tokaliću. Bez pomoći “Đerdapa” radove ne bi bilo moguće realizovati”, kaže jerej Marko Pajčin, starešina hrama.

Restauracija ikonostasa koji su 1901. živopisali akademski slikar Stevan Todorović i njegova supruga Poleksija usledila je nakon više od jednog veka sa željom da se carska vrata i ikone sa prizorima starozavetnih događaja, ali i novozavetnih ličnosti i scena sačuvaju u izvornom obliku.

Ove zahtevne restauratorsko-kontervatorske radove, blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog gospodina Ilariona, izveli su slikar-konzervator mr Branka Janković Knežević, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i naš Negotinac, mr Darko Đorđević, dugogodišnji vajar-konzervator galerije Matice srpske.

„Restauracijom ikonostasa vraćena mu je prvobitna lepota jer je bio prekriven slojem čađi i gareži usled višegodišnjeg paljenja sveća u hramu. Prozori su rađeni u stolarskoj radionici manastira Bukova i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš tako da su zadržali svoj autentični oblik i izgled”, ističe starešina hrama, jerej Marko Pajčin.