Naslovna Društvo Završeni radovi na restauraciji ikonostasa i zameni stolarije na negotinskoj crkvi Svete...

Završeni radovi na restauraciji ikonostasa i zameni stolarije na negotinskoj crkvi Svete Trojice

646
0

U Crkvi Svete Trojice nedavno je završena restauracija ikonostasa, ali su zamenjeni i prozori po uzoru na prvobitne iz 19. veka kada je ovaj pravoslavni hram i sagrađen.

Pod nadzorom niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture na Crkvi Svete Trojice zamenjeni su prozori, koji nisu menjani još od kada je hram osveštan 1876. godine.

Prozori su rađeni u stolarskoj radionici Manastira Bukova  po uzoru na prvobitne. Radove na njihovoj izradi finansirala je lokalna samouprava, kao i radove na restauraciji ikonostasa sa ukupno četiri miliona dinara.

“Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku opštine Negotin Vladimiru Veličkoviću koji je prepoznao potrebu da se pristupi sanaciji negotinskog hrama i doprineo njegovom uređenju. Svi radovi kako na ikonostasu, tako i na zameni prozora ne bi bili mogući bez neprocenjivo velike pomoći HE “Đerdap” koja je ustupila i svoje zaposlene i skelu kada god je to bilo neophodno, na čemu im zahvaljujemo, a naročito prethodnom direktoru Siniši Matoviću i sadašnjem Dragošu Tokaliću. Bez pomoći “Đerdapa” radove ne bi bilo moguće realizovati”, kaže jerej Marko Pajčin, starešina hrama.

Restauracija ikonostasa koji su 1901. živopisali akademski slikar Stevan Todorović i njegova supruga Poleksija usledila je nakon više od jednog veka sa željom da se carska vrata i ikone sa prizorima starozavetnih događaja, ali i novozavetnih ličnosti i scena sačuvaju u izvornom obliku.

Ove zahtevne restauratorsko-kontervatorske radove, blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog gospodina Ilariona, izveli su slikar-konzervator mr Branka Janković Knežević, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i naš Negotinac, mr Darko Đorđević, dugogodišnji vajar-konzervator galerije Matice srpske.

„Restauracijom ikonostasa vraćena mu je prvobitna lepota jer je bio prekriven slojem čađi i gareži usled višegodišnjeg paljenja sveća u hramu. Prozori su rađeni u stolarskoj radionici manastira Bukova i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš tako da su zadržali svoj autentični oblik i izgled”, ističe starešina hrama, jerej Marko Pajčin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.