Naslovna Društvo Završeni radovi na krovnoj konstrukciji crkve Manastira Кoroglaš

Završeni radovi na krovnoj konstrukciji crkve Manastira Кoroglaš

969
0

U Miloševu kod Negotina završeni su radovi na preventivnoj zaštiti Manastira Koroglaš, srednjovekovne nekropole sa crkvom posvećenom Vaznesenju Gospodnjem.

Radove na krovnoj konstrukciji Koroglaša, vredne 700.000 dinara finansirali su lokalna samouprava i kompanija „Eliksir“ u okviru inicijative “Za napredak Negotinske krajine – složno”, prema uslovima i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Time su, konačno, rešeni problemi koje je Manastir Koroglaš, za koji se pretpostavlja da je zadužbina kralja Milutina, a spominje se i kao mesto gde je izdahnuo Marko Kraljević vraćajući se iz boja na Rovinama 1395. godine, imao sa svakom kišom i snegom, budući da je crkva ranijim konzervatorskim radovima, zaštićena krovnom konstrukcijom na dve vode poslednji put 1976.

“Radovi koji su izvedeni na krovnoj konstrukciji crkve sada pružaju značajnu zaštitu od prodora atmosferskih voda i konačno zatvaranje pokrovnog prostora u naosu crkve na delu na kojem nije izvršena rekonstrukcija svoda, kao i popunjavanje vidljivih oštećenja i prslina na zidnim površinama unutar crkve, te bojenje zidnih površina uz očuvanje fragmenata živopisa, iznova će svojom lepotom mamiti poglede svakog ko bude obilazio ovu svetinju, baš kao što je to bilo pre više od 600, kada je i građena”,  navode u Crkvenom odboru u Miloševu.

Manastir Koroglaš jedan je od najznačajnijih srednjovekovnih građevina u istočnoj Srbiji i pod zaštitom je države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Iako se ne zna ko ju je gradio arheološka istraživanja su pokazala da je na ovom lokalitetu, oko crkve, postojala veća nekropola iz srednjeg veka u kojoj je u oko 150 grobova pronađen bogat pogrebni materijal, nakit, pređice, kopče, srebrna dugmad i drugi vizantijski predmeti koji datiraju iz perioda od 12. do 14. veka.

U crkvi je pored keramike i staklenih posuda pronađen i novac  Andronika i Mihajla Devetog Paleologa. Ovi nalazi su u stalnoj postavci Muzeja Krajine u Negotinu.

“Crkva je jednobrodna sa spolja trodelnom, a iznutra polukružnom apsidom, zasvedenom poluobličasto. Severna i južna fasada oživljene su plitkim nišama završenim polukružnim lucima. Ukrašena je kružnim i krstastim keramoplastičnim dekorativnim elementima. Na osnovu načina gradnje, prevashodno kamenom, i ukrasa na fasadama, pripadala bi grupi skromnih spomenika moravske stilske grupe. Slikarstvo je veoma oštećeno, jer je crkva dugo u ruševnom stanju, ali preostali fragmenti pokazuju da je bilo kvalitetno”, navodi se u knjizi “Spomeničko nasleđe Srbije: Nepokretna kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja”, Svetlane Pejić i Milete Milića, koju je 1998. publikovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Radove su, pod stručnim nadzorom Radeta Mladenovića, diplomiranog inženjera građevinarstva iz Negotina izvele ekipe SGR “Neša” iz Prahova.

“Obnovom manastira Кoroglaš, Eparhija timočka postaje bogatija za još jedno duhovno stecište, koje će uz novoizgrađenu crkvu posvećenu Svetom Vasiliju Ostroškom u Miloševu, biti idealan rasadnik duhovne obnove i duhovnog uzrastanja pravoslavnih vernika iz ovoga kraja” navode u Eparhiji timočkoj.

Zahvaljujući obnovi manastirske crkve jedinstvena arhitektonska kompozicija Koroglaša ponovo se prepoznaje, a sama svetinja, koja oživi svakog Spasovdana, na dan zavetine Miloševa, u kojem niče i hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, zahvaljujući planovima meštana, lokalne samouprave i Crkvene opštine Negotin, tek treba da zablista u godinama koje dolaze.