Naslovna Kultura Završeni 57. „Mokranjčevi dani“: Većeg od Mokranjca nije bilo, a neće ga...

Završeni 57. „Mokranjčevi dani“: Većeg od Mokranjca nije bilo, a neće ga ni biti

633
0

U Sabornom hramu Svete Trojice u Negotinu Mokranjčevom muzikom u dane Velikog posta u interpretaciji renomiranog Hora RTS, završeni su 57. „Mokranjčevi dani“. Dodeljena festivalska priznanja.

Mokranjčeve uzvišene i dostojanstvene kompozicije, pretežno iz ciklusa „Strasna sedmica“, obogaćene i onima koje takođe ulaze u muziku Velikog posta, izuzetno izražajno i nadahnuto doneli su negotinskoj publici u završnici 57. „Mokranjčevih dana“ pevači Hora radio-televizije Srbije predvođeni maestrom Bojanom Suđićem na oduševljenje i publike i kritike.

Izvođenje delova „Liturgije Pređeosvećenih darova“, „Akatista“, „Ninje sili“, „Dve stihire“ i „Tri statije“ uveličao je i protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski koji je čitao stihove iz ovih dela koja se pevaju na Veliki petak i Veliku subotu.

„Mokranjčeva muzika je veoma složena, zahtevna, a verovatno nema zahtevnije, tehnički i muzički, od ove muzike koju smo izabrali za završnicu festivala, zato što ta vrsta smirenja, ta vrsta homogenosti i kontinuiteta zvuka koji se mora uznositi na jedan potpuno netelesni način jeste najveći izazov. Prilagoditi se Mokranjčevom idealu i to pogotovu u jednoj maloj i akustičnoj crkvi, sa ovolikim brojem značajnih kapitalnih glasova, a svaki je sposoban da sam ispuni i prepuni ovu crkvu, može da bude i rizik da se to radi sa 40 i više pevača, a da se oseti da smo svi kao jedan organizam, da se oseti sve na čemu smo radili. Verujem da smo u tome uspeli, kaže Bojan Suđić, šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije.

Jedini profesionalni horski ansambl ovog tipa u Srbiji je u dubokoj simbiozi sa “Mokranjčevim danima” sa kojim ih je povezao upravo delo velikog Mokranjca.

„Duboko smo vezani za „Mokranjčeve dane“ jer da nije Mokranjca veliki deo repertoara ovog hora ne bi ni postojao, a čini mi se ni veliki deo naše muzike. Biti jedan integralni deo istorijata i skoro svakog festivala u Negotinu čast je i velika obaveza. Čini mi se da nema pozvanijeg da neguje Mokranjca i da neguje ono neprolazno u njegovoj muzici, svrstavajući je u vrhove evropske muzike, od Radio hora koji to radi decenijama, a neke od tih decenija i sa mnom“, dodaje Suđić.

Zatvarajući 57. izdanje festivala Mokranjcu u čast, selektorka dr Sonja Marinković uz zahvalnost horu na ovoj premijeri istakla je da nas je Mokranjac sabrao, kao najveći među nama.

“U svakom od nas podigli ste hram, hram koji ćemo nositi u duši, koji će biti mesto dobra, vere, ne samo u našeg Mokranjca, onog najvećeg među nama, kome smo posvetili sve ove dane i kome ćemo još mnogo leta posvećivati ono najbolje što umemo. Zato što većeg od Mokranjca, među nama nije bilo, pa verovatno neće ni biti”,  poručila je dr Sonja Marinković.

Uručena su i festivalska priznanja, plakete, prijateljima i pokroviteljima festivala: Opštini Negotin, Eliksir Fondaciji, Кompaniji „Telekom Srbija“ i Кompaniji „Dunav osiguranje“ koji su u ime dobitnika primili Vladimir Veličković, Branko Marković, Natalija Stanković i Svetlana Došenović, a naknadno će ih dobiti Organizacija muzičkih autora Srbije SOКOJ, Unicredit banka, beogradska Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo i Radio Beogradu.  Naknadno će biti uručene i počasnice prijateljima i saradnicima Festivala.

“Bilo je lepo biti u Negotinu ovih dana. Naš zadatak je da se, u godinama koje slede, potrudimo da ispravimo ono što možda nije bilo dobro, a sjajne programe ponovimo, kao što je na primer bio večerašnji nastup naših prijatelja, Hora Radio televizije Srbije i maestra Bojana Suđića. Hvala vam na večerašnjem veličanstvenom muzičkom doživljaju, hvala svim učesnicima ovogodišnjih svečanosti, Programskoj komisiji, organizatoru i vama dragi sugrađani”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin koji je i zvanično zatvorio festival.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.