Naslovna Kultura Završeni 56. „Mokranjčevi dani“: „Collegium musicum“ tragom duha, zemlje, mora, srca, igre,...

Završeni 56. „Mokranjčevi dani“: „Collegium musicum“ tragom duha, zemlje, mora, srca, igre, smeha i ljubavi

234
0

Spuštena je festivalska zavesa 56. „Mokranjčevih dana“. U završnici nastupio Akademski hor „Collegium musicum“. Uručena festivalska priznanja.

Akademski hor „Collegium musicum“, pod upravom dr um. Dragane Jovanović, u završnici 56. festivala „Mokranjčevi dani“, predstavio se programom „Tragovi iz sazvežđa Regula“.

Ovaj koncert posvećen je Darinki Matić Marović, dirigentu, profesoru emeritusu FMU i umetnici svetskog glasa koja je u samim temeljima negotinskog festivala, kao učesnik sa svojim horovima, ali i kao predsednik i član Programske komisije, Organizacionog odbora, Umetničkog saveta festivala i besednik 2014. godine.

„Sa velikim ponosom sam večeras ovde, pogotovu što je večerašnji koncert posvećen mojoj profesorki, prijateljici i mentoru i još mnogo toga što sada i ne mogu da izgovorim, Darinki Matić Marović. Mi smo provele punih 25 godina zajedno i zaista to je bio jedan izvanredan deo moga života, ne samo što sam puno naučila o muzici, nego sam naučila puno i o životu i mislim da je to jedan trag i beleg koji će zauvek ostati sa mnom. Ja sam izabrala program koji je bio lična karta profesorke Darinke Matić Marović i Akademskog hora „Collegium musicum“, možda u sada nekom drugačijem čitanju i u novoj energiji, ali zaista sa nadom da će ovaj hor posle 50 godina postojanja započeti novih 50 godina i ko zna još koliko. Volela bih da još puno studentkinja FMU, a sad ih je prošlo preko 500, učestvuju u radu ovog  izvanrednog ansambla“, kaže Dragana Jovanović, dirigent Akademskog hora „Collegium musicum“.

Dirigentkinja ovog renomiranog ansamba provela je publiku kroz kompozicije koje je Darinka Matić Marović rado izvodila kombinujući horski i scenski izraz, svetla i pokret, a  kroz tematske celine nazvane „Trag duha“, „Trag zemlje i mora“, „Trag srca“, „Trag igre“, „Trag smeha“ i „Trag ljubavi“ publiku je vodila i sama Darinka Matić Marović svojim sećanjima.

„Večeras smo naslovili program „Tragovi iz sazvežđa Regula“. Zapravo, 6. februara 2012. godine Akademski hor „Collegium musicum“ poklonio je pravu, pravcatu zvezdu svojoj profesorki za rođendan ne znajući šta bi bio pravi poklon za takvu jednu osobu i zaista od tog trenutka jedna zvezda u sazvežđu Regula zove se Darinka Matić Marović. Mi zaista želimo da verujemo da je ona, makar nekim svojim delom, sada na toj zvezdi i da će zauvek imati neki kontakt sa nama“, dodala je Dragana Jovanović, koja je publici darivala i srpsku premijeru kompozicije „Coda“ Žarka Mirkovića, koju je ovaj kompozitor posvetio Darinki Matić Marović i njenom horu 2020.

Selektorka festivala dr Sonja Marinković na zatvaranju festivala istakla je da je, možda, u završnici izostalo gostovanje simfonijskog orkestra ali da je koncert Hora „Collegium musicum“ dao „Mokranjčevim danima“ simfoniju “osećanja, ljubavi, sećanja na one naše najvrednije i mnoge koje smo izgubili tokom ovih strašnih godina”.

“Ovo su trenuci ispunjeni emocijom. Svi koji smo poznavali Darinku Matić Marović imali smo suze u oku, ali ovosu trenuci i radosti zato što videti „Collegium musicum“ ovako živ, videti njeno delo živo, nema bolje utehe koju možemo da dočekamo. Ovim koncertom slavimo život, slavimo naša sećanja na one koje ne smemo zaboraviti, na Stevana Mokranjca, koliko jetu bilo tragova Stevana Mokranjca, koliko divnih Rukoveti, koje su zvučale njegovim tragom i ovo jeste naš zavet da ćemo na tom putu koji je Mokranjac za nas utro istrajno kročiti, hodati, trčati, juriti u susret onim novim radostima i novoj sreći”, rekla je dr Sonja Marinković.

Dr Marinković je podsetila i da je ovogodišnje izdanje „Mokranjčevih dana“ bilo u znaku horskog stvaralaštva, ali i premijera koji su festivalu dali ekskluzivnost.

“Prošli smo mnogo toga, mnogo toga različitog, ugostili vrhunske umetnike i evo na tu našu nisku, dodali smo i poslednji dragi kamen, naš dragi „Collegium musicum“ koji sada vodi Dragana Jovanović, dostojna naslednica svog velikog učitelja. U to ime ja želim da ovaj festival i dalje traje, da i dalje bude inspirisan Mokranjcem i da čuva ono što su generacije pre nas tako dobro postavile, da učimo od njih i da idemo dalje.”

Festival je zatvorio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin zahvalivši se  prijateljima festivala, sponzorima i medijskim pokroviteljima.

“Meni ostaje da se zahvalim svima na učešću i doprinosu u organizovanju našeg najvećeg festivala. Prethodnih nedelju dana su naša zahvalnost našem veliko Mokranjcu koji je proslavio naš grad, Srbiju i srpsku muziku. Nadam se da ćemo naredne godine svi zajedno učiniti da ovaj festival bude još bolji”,  rekao je Veličković.

Uručene su i Plakete i Počasnice kolektivima i zaslužnim pojedincima za doprinos u pripremi i organizaciji festivala, a jedna od Počasnica pripala je i NG Portalu kao medijskom partneru 56. “Mokranjčevih dana”.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.