Naslovna Kultura Završeni 47. „Krajinski običaji“ u Štubiku

Završeni 47. „Krajinski običaji“ u Štubiku

465
0

Proglašenjem najboljih takmičara na ovogodišnjim 47. „Krajinskim običajima“ završena je dvodnevna manifestacija koja čuva narodne običaje i tradiciju Istočne Srbije.

KUD „Voja Čurić“; Foto: Mirko Pejčić

„Krajinski običaji“ u Štubiku koji su po 47. put okupili čuvare narodnih običaja sa istoka Srbije, ali i goste, ansambl „Prosveta“ iz sela Kosovo kod Bregova u Bugarskoj, završeni su proglašenjem najboljih u takmičarskim disciplinama.

U kategoriji dečijih grupa u kojoj su se nadmetali najmlađi iz Štubika, Kobišnice, Bučja, Osnića i Podgorca, za najuspešniji prikazani program proglašen je narodni običaj „Predviđanje“ koji su prikazali najmlađi Kobišničani.

Takmičarski deo programa za starije okupio je kulturno umetnička društva iz osam sela: Štubika, Kobišnice, Osnića, Podgorca, Bučja, Topolnice, Halova i Gradskova.

U kategoriji starijih grupa za najuspešniji prikazani program proglašen je narodni običaj „Svadbeni ponedeljak u Kobišnici“ KUD „Voja Čurić“.

U revijalnom delu programa posetioci „Krajinskih običaja“ bili su u prilici da pogledaju nastup veterana Kulturno umetničkog društva „Stevan Mokranjac“, kao i nastup gostiju iz Bugarske.

Kada su pojednačne tačke u pitanju za najboljeg izvođača narodne melodije proglašen je Stefan Radovanović na duduku iz Osnića, a nagrada za kazivanje narodnih umotvorina otišla je u ruke Slaviši Kostandinoviću iz Bučja.

Izvornu pesmu, po oceni žirija, najbolje je donela Ivanka Lazarević iz Osnića. Nagradu za izvorne igre ponela je Izvorna grupa iz Halova, a za najuspešniji prikaz običaja Izvorna grupa iz Osnića. Najlepšu narodnu nošnju imala je Izvorna grupa iz Podgorca.

Goran Marinković pobedio u potezanju čobanskog štapa; Foto: Živojin Mihajlović

Takmičarske discipline koje manifestacija „Krajinski običaji“ čuva su pastirska nadmetanja i narodne veštine.

Vunu je za tri minuta, najviše uprela, 11,20 metara, Ivanka Lazarević iz Osnića. Drugo mesto pripalo je Jeli Ducić iz Štubika, a treće Izvorinki Vojinović iz Bučja. U pripremanju kačamaka titulu je poneo Ninoslav Mladenović iz Osnića, dok je drugo mesto osvojila Tanja Trandafirović iz Kobišnice.

Kada su pastirske igre u pitanju Dejan Grozdanović iz sela domaćina, Štubika najdalje je bacio kamen s ramena. Drugo mesto je osvojio, takođe Štubičanac Ivan Vujić, a treće Saša Ilić iz Bučja.

Neša Kostandinović iz Bučja imao je najuspešniji skok u dalj. Drugoplasirani je Dušan Ivanović iz Osnića, dok je treće mesto pripalo Aleksandru Konstandinoviću iz Bučja.

Tradicionalno Goran Marinković iz Štubika pobedio je u disciplini potezanja čobanskog štapa. Drugi je Ivan Vujić (Štubik), a treći Saša Ilić (Bučje).

U nadvlačenju konopca trijumfovali su domaćini iz Štubika. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Osnić-Bukova, a treće ekipa iz Bučja.

Ovogodišnju lentu najlepše čobanice ponela je Sofija Đurić iz Štubika. Za prvu pratilju proglašena je Tamara Fucić iz Kobišnice, a drugu Dijana Blagojević iz Podgorca.

„Krajinske običaje“ u Štubiku i ove godine organizovao je Dom kulture “Stevan Mokranjac”, Mesna zajednica Štubik, Kulturno umetničko društvo “Prerast” iz Štubika i Osnovna škola “Hajduk Veljko” iz Štubika.