Naslovna Kultura Događaji Završeni 28. „Dani Zorana Radmilovića“: Šerbedžija najbolji glumac, “Sjećaš li se Doli...

Završeni 28. „Dani Zorana Radmilovića“: Šerbedžija najbolji glumac, “Sjećaš li se Doli Bel” najbolja predstava

214
0

Dodelom festivalskih priznanja u Zaječaru su sinoć završeni 28. “Dani Zorana Radmilovića”. Uručene nagrade za najbolje glumačko ostvarenje, za najbolju predstavu po mišljenju publike, za najbolji vizuelni identitet, kao i nagrada za najbolju predstavu na 2. Festivalu malih pozorišnih formi.

Foto: Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Tatjana Galić Zetović

Nebojša Bradić, Duško Ljuština i dr Miroslav Radonjić, žiri 28. „Dana Zorana Radmilovića“  odlučili su da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodele Radetu Šerbedžiji za ulogu Džordža u predstavi „Кo se boji Virdžinije Vulf“, po tekstu Edvarda Olbija u režiji Lenke Udovički i produkciji Кazališta „Ulisses“, Zagreb i Beogradskog dramskog pozorišta.

„Šta da kažem u času primanja nagrade. Citiraću Bertolda Brehta koji je rekao pred Drugi svetski rat: “Zaista živimo u teškim vremenima”. Da! I mi zaista živimo u teškim, možda najtežim vremenima ove civilizacije. Svedoci smo užasnih ekoloških katastrofa sa kojima se susreće ova naša planeta, svedoci smo nepravednih ratova koji uzimaju nevine živote, svedoci smo užasnih korpucija, svedoci smo bede i nemaštine u kojoj živimo i koju naš narod vidi. Šta mora umetnost? Mora biti hrabra, mora biti odvažna, mora svetu pokazati njegovo lice i naličje i vlast prisiliti da se pogleda u ogledalo. Moramo praviti hrabre, umetničke projekte, samim tim braniti svoj narod, svoju naciju, svoje ljude. Da izdrže, da pobede zlo oko njih, da prave jedan dostojanstveniji život za svoju decu. Život koji ovaj narod zaslužuje, sećajući se divnih Nikole Tesle, Branka Miljkovića, Ivana Gorana Kovačića. Živjeli. Ne dajte se!“ rekao je Rade Šerbedžija na zatvaranju festivala obrativši se publici putem video linka.

Predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf” Кazališta „Ulisses“ i Beogradskog dramskog pozorišta zahvaljujući scenografiji Stefano Кatunara i kostimima Bjanke Adžić Ursulov ponela je Nagradu za vizuelni identitet „Кrstomir Milovanović“.

Foto: Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Tatjana Galić Zetović

Najbolja predstava po izboru publike, sa prosečnom ocenom 9.54, je predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića, u izvođenju ansambla Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

“Vaša nagrada, kao i ostale koje smo do sada osvojili sa predstavom “Sjećaš li se Doli Bel” za nas su i obaveza da u budućem radu čuvamo sve one teatarske atribute i njegovu magiju i ljepotu zbog kojih smo se i odlučili baviti ovim nevjerovatnim poslom. Još jedno veliko hvala publici i žiriju koji su donijeli ovakvu odluku, i nastavimo svi zajedno raditi na afirmaciji kulture, tom jedinom smislu u ovom obesmišljenom svijetu“, ističe u pismu zahvalnosti Emir Hadžihafizbegović, upravnik Kamernog teatra 55.

Vlado Kerošević; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Tatjana Galić Zetović

Najbolja predstava 2. Festivala malih pozorišnih formi odlukom Ivana Bekjareva, Spasoja Ž. Milovanovića i Nenada Novakovića, predsednika i članova žirija,  je „Кrojcerova sonatu“ u izvođenju Vlada Кeroševića.

„Čast je držati velikana južnoslovenskog glumišta u naručju. Hvala vam, hvala Gradu Zaječaru, hvala vama draga publiko zato što znate da dišete za ovu scenu. A posebno vam hvala zato što sam otkrio na izvođenju ove monodrame da umete i da ne dišete. Za to nedisanje moj aplauz vama. Zaječar i ja smo u jednoj sjajnoj interakciji već jedno sedam, osam godina. Ovde sam dolazio sa svojim studentima na Antika fest i tu smo odigrali trilogiju antičke književnosti na šta sam beskrajno ponosan. Ovo je prvi put da sam učestvovao na “Danima Zorana Radmilovića”, da sam hodočastio u hramu velikana južnoslovenskog glumišta i prilikom tog hodočašća, imao sam sreću da u prvom kontaktu da budem nagrađen. Beskrajno sam srećan, ushićen i ponosan”, rekao je Kerošević.

Živorad Nikolić; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Tatjana Galić Zetović

Statuetu Zorana Radmilovića i povelju za dugogodišnju promociju Zaječara direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić uručio je Živoradu Žiki Nikoliću, novinaru i uredniku “Žikine šarenice”.

„Moja podrška ovom pozorištu leži i u tome što mi provincijalci u Beogradu lako napravimo program, ali ostati u svom zavičaju i praviti ovakve festivale je pravi podvig“ rekao je Nikolić.

U čast nagrađenih izvedena je predstava „Brodolomke“ Kazališta Moruzgva iz Zagreba. Dodeljen je i poslednji “Zoranov brk” 28. “Zoranovih dana”  Eciji Ojdanić za ulogu Dinke.

U čast nagrađenih na maloj sceni u Kotlujevcu izvedena je predstava “Kod kuće/Kabul” Narodnog pozorišta iz Beograda u kojoj igra Dušanka Stojanović Glid.