Naslovna Društvo Završena obuka za popisivače u opštinama Negotin, Kladovo i Majdanpek

Završena obuka za popisivače u opštinama Negotin, Kladovo i Majdanpek

1278
0

U Negotinu je danas završena obuka za popisivače koji će biti angažovani na poslovima Popisa poljoprivrede od 1. oktobra do 15. decembra.

Obuku je  u prostorijama Osnovne škole „Vera Radosavljević“ tokom ove sedmice pratilo 38 kandidata za popisivače, od kojih će 10 biti angažavani u opštini Majdanpek, devet u opštini Kladovo i 19 u opštini Negotin.

Popisivači će od 1. oktobra do 15. decembra obilaziti poljoprivredna gazdinstva i prikupljati o zemljišnom fondu, radnoj snazi, broju stoke. Na uzorku će biti prikupljeni i podaci o navodnjavanju površina pod usevima, načinu držanja stoke, obradi i održavanju zemljišta, upotrebi đubriva, stanju poljoprivrednih objekata, mehanizaciji i opremi.

“Promena je u tome što popisivači ne idu od kuće do kuće kao za Popis stanovništva već  po ranije utvrđenom adresaru. Predmet popisa su poljoprivredna gazdinstva bez obzira na njihov status da li su preduzetnici, pravna lica, porodična gazdinstva. Radi se o gazdinstvima koje smo mapirali prilikom Popisa stanovništva koja se bave poljoprivredom, ukršeni su i spiskovi sa bazom Ministarstva poljoprivrede i još nekih institucija, tako da je to objedinjeni spisak. Svaki popisivač će imati u proseku od 200 do 250 gazdinstava da obiđe za dva i po meseca”, kaže Slaviša Ćirić, načelnik Odeljenja statistike u Zaječaru.

Sva poljoprivredna gazdinstva su obavezna da učestvuju u popisu. Tokom čitavog postupka velika pažnja biće posvećena zaštiti podataka, a popisivači su dužni da podatke do kojih dolaze u toku popisivanja čuvaju kao poslovnu tajnu.

Svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka i svaka zloupotreba službenih statističkih podataka povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu.

„Podaci su nam jako važni, od ljudi koji kreiraju agrarnu politiku do podataka koje moramo da dobijemo na međunarodnom nivou, koji mogu da se porede za neka dalja istraživanja i izradu naših baza preko kojih kasnije radimo ankete iz oblasti poljoprivrede“, dodaje Ćirić.

Prethodni Popis poljoprivrede rađen je 2012.  a ovaj će, za razliku od tog, biti rađen isključivo, elektronski, na laptopu, kao i Popis stanovništva prošle godine.

Preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa poljoprivrede biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024, a konačni će se objavljivati sukcesivno do 31. decembra 2025.