Naslovna Društvo Završena obuka za dobro upravljanje: Sertifikati Negotinu, Majdanpeku i Zaječaru

Završena obuka za dobro upravljanje: Sertifikati Negotinu, Majdanpeku i Zaječaru

455
0

Razvoj znanja i veština državnih službenika ključni je korak ka kvalitetnijim javnim uslugama za sve građane i većoj odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti lokalnih samouprava, istaknuto je na događaju „Izgradnja kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou“ koji je program Swiss PRO organizovao nedavno  u Beogradu.

Predstavnicima 32 lokalne samouprave iz istočne, zapadne, južne Srbije i Šumadije dodeljeni su sertifikati za uspešno pohađanje obuke za dobro upravljanje i treninga za trenere.

Obuka i treninzi organizovani su u prethodne dve godine u okviru programa podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO, koji u saradnji sa Vladom Srbije podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Vlada Švajcarske je već 30 godina posvećena humanitarnoj i razvojnoj saradnji sa Srbijom, a dobar deo te podrške tiče se upravo lokalnih samouprava, naveo je Petar Vasilev, nacionalni programski službenik Švajcarske kancelarije za saradnju.

„Promocija principa dobrog upravljanja ima za cilj poboljšanje kvaliteta usluga na lokalnom nivou, a samim tim i kvalitet života građana”, istakao je Vasilev.

Petar Vasilev, nacionalni programski službenik Švajcarske kancelarije za saradnju

Kroz dva ciklusa obuka u kojima je do sada učestvovalo 55 gradova i opština, program Swiss PRO je uspostavio mrežu profesionalaca koji se bave temom dobrog upravljanja, istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

„Pored svih izazova koji postoje, možemo da napravimo pozitivne društvene promene na lokalnom nivou, što dokazuje upravo mreža profesionalaca koja je najvažniji resurs za lokalni razvoj”, navela je Nedeljković Belja.

Sertifikate su dobili predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava: Negotin, Majdanpek, Zaječar, ali i Aleksinac, Bajina Bašta, Bogatić, Ćuprija, Dimitrovgrad, Gornji Milanovac, Jagodina, Knić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lapovo, Loznica, Niš, Prijepolje, Rača, Rekovac, Šabac, Smederevska Palanka, Sokobanja, Svilajnac, Topola, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vrnjačka Banja i Žagubica.