Naslovna Društvo Završena je realizacija projekta “Carpathians Connects”

Završena je realizacija projekta “Carpathians Connects”

154
0

U okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, završena je realizacija projekta „Carpathians Connects“.

Ovaj projekat realizovan je na teritoriji grada Bora i opština Negotin, Kladovo i Majdanpek, kao i u okruzima Karas Severin i Mehedinci u Rumuniji.

Projekat su realizovali Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije – RARIS i Rumunska asocijacija za inovacije i transfer tehnologija – filijala Mehedinci sa ciljem da pruži podršku razvoju lokalnom turističkom poslovanju i omogući održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasleđa obezbeđujući okvir, smernice i edukacije za novi turistički proizvod u prekograničnom planinskom turizmu.

 “Kroz projektne aktivnosti formirana je mreža zainteresovanih strana za razvoj planinskog turizma, izrađen je dokument o trenutnom stanju planinskog turizma u okruzima Caras-Severin i Mehedinti u Rumuniji i Borskom okrugu u Srbiji, izrađena je Studija razvoja održivog planinskog turizma u Karpatskom prekograničnom području Rumunije i Srbije, održane su javne debate na temu planinskog turizma i treninzi za zainteresovane koji se bave ili nameravaju da se bave planinskim turizmom“, navode u RARIS-u.

U okviru projekta je publikovan “Priručnik za identifikovanje prekograničnih projekata održivog planinskog turizma”, jedini te vrste na srpskom jeziku, koji daje smernice za kretanje od početne ideje za neki projekat, preko konkurisanja za EU fondove i realizacije, do zatvaranja projekta i povraćaja utrošenih finansijskih sredstava.

„Projekat je trajao 18 meseci i tokom realizacije je uspostavljena dobra saradnja sa poslovnim sektorom u oblasti turizma u Karpatskom prekograničnom području Rumunija – Srbija“, predstavnicima javnog sektora, predstavnici institucija i organizacija koji deluju u oblasti životne sredine i turizma i stanovništvom prekograničnog područja, koji su aktivno učestvovali u realizaciji projektnih aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Na finalnoj konferenciji projekta, članovi Rumunsko-Srpske prekogranične mreže zainteresovanih strana za razvoj planinskog turizma, potpisali su Deklaraciju o posvećenosti, kojom su se obavezali da će i nadalje doprinositi ciljevima projekta “Carpathians Connects” za razvoj planinskog turizma.