Naslovna Kultura Završena arheološka istraživanja na lokalitetu “Egeta”: Vizantijska kula spremna i za konzervaciju

Završena arheološka istraživanja na lokalitetu “Egeta”: Vizantijska kula spremna i za konzervaciju

800
0

Muzej Krajine u Negotinu i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu završio je nedavno kampanju arheoloških radova na lokalitetu “Egeta” kod Brze Palanke.

„Egeta“ je jedno od najvažnijih nalazišta duž nekadašnje rimske granice u današnjoj Srbiji; Foto: Muzej Krajine

Ovogodišnja arheološka kampanja na lokalitetu “Egeta” kod Brze Palanke bila je usmerena na istraživanje severoistočne kule utvrđenja u takozvanom “sektoru pet”. Istraživačku kampanju podržalo je sa 900.000 dinara Ministarstvo kulture i informisanja, a sopstvenim sredstvima i negotinski muzej.

„Radovi su izvođeni na “ Sektoru V „, odnosno na severoistočnoj kuli utvrđenja. Istraženo je oko 50 metara kvadratnih. Ima nešto sporadičnih nalaza, ali važnije od toga je da je kula u potpunosti istražena i spremna za konzervatorske radove. Muzej Krajine će se na sledećem konkursu pojaviti sa zahtevom za obezbeđivanje sredstava za izradu projektne dokumentacije za konzervatorske radove“, kaže arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu, koji je zajedno sa profesorom Filozofskog fakulteta dr Pericom Špeharom rukovodio ovim projektom.

Kampanjom rukovode Gordan Janjić i dr Perica Špehar; Foto: Muzej Krajine

Lokalitet “Egeta” ima nekoliko slojeva, od praistorijskog do srednjevekovnog i ova je kula jedini utvrđeni vizantijski spomenik na desnoj obali Dunava.

„Imamo jednu celinu, jednu jako lepu kulu koja je kružnog oblika, neobična, vrlo važna, s obzirom da se radi o 11. veku. To je i praktično raritetna stvar. Obzirom na dosadašnja petogodišnja istraživanja došli smo do dovoljno podataka da već, možda, naredne godine možemo razmišljati o jednoj monografiji, a vrlo smo blizu do dovođenja materijala u takvo stanje da možemo da radimo i izložbu  koja bi obišla čitavu Srbiju pogotovu što se radi o jedinstvenom utvrđenju te vrste“, dodaje Janjić.