Naslovna Društvo Završen Sajam meda i vina u Negotinu

Završen Sajam meda i vina u Negotinu

671
0

Tradicionalni 15. Sajam meda i vina ove godine okupio je 110 izlagača koji su na gradskom trgu u Negotinu predstavili svoje proizvode. Sajam u znaku i bogatog zabavnog programa.

Posetioci negotinskog Sajma meda i vina “Oni vide med i vinO” tokom dva dana bili su u prilici da na licu mesta probaju najlepša negotinska i srpska bela, crvena, roze i desertna vina, ali i rakije, zatim med i proizvode od meda, meleme od lekovitih trava, tinkture, esencijalna ulja, čajeve, domaće sokove i slatka, kolače, medenjake i brojne druge proizvode.

Sajamsku ponudu obogatili su i proizvođači suvenira i rukotvorina, koji su na brojnim štandovima izložili svoje najlepše kreacije, umetničke slike, ukrasne i upotrebne proizvode rađene raznim tehnikama.

Bile su tu i ukrajinske čarape i pletenina, grnčarija iz Kumanova, odeža u etno stilu, ogrlice, kecelje sa originalnim natpisima, ali i zanimljive torbice za mobilne telefone, kukičani kupaći kostimi i sve što su vredne ženske ruke isplele, isheklale i izradile.

Neizbežni deo Sajma bili su i mađarski kolači, suhomesnati proizvodi, sirevi, mekike, ali i šećerna vuna, liciderska srca, lulice, lizalice i ostale poslastice, ali i boginje vina, Hajduk Veljko i Čučuk Stana, kao i fontana sa najlepšim negotinskim crvenim vinima.

Ovaj sajam, ističu izlagači, među najvećim je manifestacijama ove vrste a osim velikog broja izlagača i posetioca pratio ga je bogat i raznovrstan program.

Osim izložbenog dela i degustacija održane su i radionice iz oblasti vinarstva i pčelarstva. Tako je za pčelare predavanje o ekonomičnosti pčelarenja održao majstor pčelarstva Ranko Vučković koji i inače nastoji da svoja višedecenijska iskustva prenese na brojnim stručnim predavanjima svojim kolegama, a naročito mladim pčelarima početnicima.

Vinarima je o sumporisanju vina i principima održavanja i čuvanja vina predavanje održao profesor doktor Maro Malićanin, docent Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i predsednik Upravnog odbora Saveza vinara i vinogradara Srbije.

Drugog dana Sajma posetioci su bili u prilici da uživaju tokom prepodneva u tradicionalnom programu „Pozdrav iz Krajine“ koji su ove godine uveličali Mile Kostadinović Caba i orkestar Zora.

Nastup popularnog Cabe, prepoznatljivog glasa i senzibiliteta, njegove Zorice na harmonici i kolega iz orkestra, uveličali su članovi Omladinskog  ansamba KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice. Negotincima dobro znani KontrAkord akustik bend , jednako prepoznatljiv po posebnom izvođenju starogradskog melosa.

Pravo je osveženje bio zaječarski “Madicine”, po mnogima najbolji zaječarski cover bend, koji je priredio možda i najbolju do sada svirku na ovoj manifestaciji.

„Madicine“ je uz sjajne performanse vodećeg ženskog vokala i fantastičnu komunikaciju sa publikom, oduševiši prisutne koji su ih poželeli i u nekom narednom večernjem terminu.

Publici se predstavio i Negotinac Nikola Petraćković, takmičar ovogodišnje sezone “Zvezda Granda” koji je nastupio sa svojim orkestrom Dijamanti, ali i zvezda večeri Seka Aleksić koja je publici u Negotinu izvela svoje ranije i hitove sa novog ambula “Bioskop”, ali i hitove svojih kolega.

Koncert, kome je prisustvovala publika iz Negotina, gradova i opština iz okruženja, ali i iz drugih sredina istočne Srbije i Podunavlja, kao i ovogodišnje izdanje Sajma meda i vina, završeno je raskošnim višeminutnim vatrometom, na radost svih okupljenih.

Inače, ovu tradicionalnu manifestaciju uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Opštine Negotin, u saradnji sa Udruženjem vinara Negotinske Кrajine i Udruženja pčelara „Hajduk Veljko“ organizovala je Turistička organizacija opštine Negotin.18