Naslovna Kultura Završen peti „Border rock“

Završen peti „Border rock“

316
0

Dvodnevna rok manifestacija u slavu rokenrola i muzike, „Border rock“ festival u Kladovu, opravdala je očekivanja i organizatora i publike.

Foto: Aleksandra Stingić

Plato ispred kladovskog Doma omladine prethodna dva dana bio je mali da primi sve one koji su željni prave rokenrol energije i dobre muzike želeli da uživaju u petom izdanju „Border rock“ festivala u organizaciji Udruženja „Metronom“ i Dejana Mihajlovića.

Publika je sa jednakom pažnjom ispratila nastupe čak osam bendova iz Srbije, Rumunije i Holandije. Opšta je ocena da su svi izvođači dali maksimum i opravdali sve veći renome koji ovaj festival uživa i među mlađom publikom, ali i onom zrelijem auditorijumu.  Festival je ove godine bio i humanitarnog karaktera prikupljajući potrebna sredstva za Boška Gugletu iz Novog Sada koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1 i kome su potrebna sredstva za terapiju Zolgensma, koja košta 2,5 miliona evra.

Foto: Aleksandra Stingić

Publika je uživala u nastupima grupa: “Fubar”  iz Negotina, „Tri Kapljice” iz Novog Sada,  “Radiofoniks” iz Kruševca, srpsko – holandskom “The Unfuckable Trees”, “Recycle Bin” iz Rumunije, beogradskog “Jimi Triple B’s 666 Blues Band”, kultnog “Obojeni program” iz Novog Sada i svakako zvezde kladovskog festivala, grupe S.A.R.S. iz Beograda, za čiji je nastup vladalo veliko interesovanje posetilaca iz cele istočne Srbije i susedne Rumunije.

U kafeu Don Pepe’s organizovana je književna rok tribina na kojoj su Dana Mandić Popović, Katarina Fiamengo i Marko Pakalović, stvaraoci iz Kladova, Miljan Ristić iz Negotina i Vladica Radojević iz Kruševca govorili o muzici koja je obeležila njihovo stvaralaštvo.

Iako je iz bezbednosnih razloga, zbog požara u ataru Kladova, Kladušnice i Manastirice zbog kojih je proglašena vanredna situacija, izostala pešačko-izviđačka tura “Vidici Kladova”, ona će, poručili su nadležni, biti realizovana prvom prilikom.

“Ekipa koja stoji iza imena “Border Rock” se zahvaljuje svim dobrim ljudima koji su ispratili sjajne nastupe naših ovogodišnjih gostiju (neki su prihvatili državljanstvo Kladova, traže i ključeve od grada da bi se hvalili po zemlji i svetu) i još boljim ljudima koji su ubacili novac za malog Boška. Sledeće godine nastavljamo u istom ritmu”, poručili su organizatori festivala, čiji je organizator Udruženje “Metronom”, a koji su finansijski podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Kladovo i Turistička organizacija opštine Kladovo i  Shipyard Kladovo.