Naslovna Kultura Završen Festival vlaške muzike „Gergina“

Završen Festival vlaške muzike „Gergina“

579
0

Smotrom najpoznatijih izvođača vlaškog melosa, ali i promocijom zbirke ljubavne poezije Krste Stankovića, u Negotinu je završen deseti po redu Festival vlaške muzike “Gergina”.

Slobodan Pecić, Ljubomir Radulović i Predrag Peda Janković, foto: Zdenka Tomić

Nakon takmičarske večeri na kojoj su nastupile mlade nade vlaškog melosa i čuvari tradicije, sinoćnji program desetog, jubilarnog Festivala vlaške muzike “Gergina”, zaokružile su afrimisane zvezde vlaškog melosa.

U prepunoj sali Doma kulture “Stevan Mokranjac”, u koju su zbog interesovanja publike morale da budu ubačene i dodatne stolice, nastupili su vokalni solisti Danijela Pražić, Boban Janošević, Staniša Radosavljević, Žika Cvetković, Vlastimir Žurkić, Ljiljana Nestorović – Đokić, Desimir Parpanđelović, Branko Marečić, Luminika Čioran i Saša Dražilović, a premijerno i Dragan Domaćinović, koji je uz pratnju orkestra Slobodana Pecića, izveo dve vlaške pesme.

Revijalno veče otvorio je knjaževački „Dar-Mar“ sećanjem na Slobodana Domaćinovića, nekrunisanog kralja vlaškog melosa, kome je ovaj jubilarni festival i posvećen.

Saksofonista Živa Dinulović, foto: Zdenka Tomić

Da su majstori svog zanata pokazali su i Ljubiša Božinović (harmonika), Željko Čikarević (violina), Srećko Prvulović (klarinet), Velja Kokorić (frula), Slobodan Dobrosavljević (harmonika), Vojislav Šurkić (frula), a veče su efektno zaokružili i svojim virtuoznim izvođenjem Dragan Njegušić (truba) i Živa Dinulović (saksofon).

Ansambl „Gramosteanji“ iz Makedonije, foto: Zdenka Tomić

Sa željom da sačuvaju tradiciju, jezik i kulturu, ali je i prošire van granica Srbije, organizator je u goste pozvao vokalnu grupu Cincara iz Makedonije, “Gramosteanji”, koji su se predstavili a kapela izvođenjem svojih najpoznatijih pesama, na način kako su i njihovi preci to činili vekovima.

Iako postoje tek 11 godina, “Gramosteanji”  ističu da neguju tradiciju Cincara-Vlaha iz davnina, jer je u prelomnim vremenima, kakva su ih zadesila u više navrata, očuvanje tradicije i najvažnije.

“U Radio Skoplju smo snimili preko 100 naših pesama, a pevamo o svemu, o Aleksandru Velikom, o Janini, o Olimpu, o ljubavi, mukama.  Naše pesme su naša istorija, tako su je naši stari “zapisivali”. Pravimo i mi festivale, čuvamo tradiciju Cincara, jer nije istorija došla sa zapada, zna se gde je koji narod obitavao. Važno je da ostanemo zajedno, zašto da se izgubi ovaj jezik i ova kultura i zašto da Balkan i Evropa ne čuju ko smo mi i ko smo bili”, kaže Sterija Dinača iz ansambla “Gramosteanji”.

KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice, foto: Zdenka Tomić

Ovogodišnji festival uveličala je i Etno grupa “Gergina”, ali i Orkestar Slobodana Pecića i Kulturno umetničko društvo “Voja Čurić” iz Kobišnice, koje se sinoć predstavilo spletom vlaških igara iz svog sela.

Pokrovitelji Festivala vlaške muzike su Ministarstvo kulture i informisanja, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Kompanija Eliksir Prahovo, Nikolić prevoz Samarinovac, Aleksandrović marketi Samarinovac i Alu fenster Negotin.