Naslovna Kultura Završen 13. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“

Završen 13. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“

1191
0

Drugog festivalskog dana promovisan kompakt disk „Dunăre, Dunăre“   i priređeno tradicionalno revijalno veče.

Etno grupa „Gergina“

Etno grupa “Gergina”, osnovana sa ciljem da neguje, čuva i promoviše vlašku izvornu pesmu obeležila je deceniju postojanja i rada. Tom prilikom u okviru programa 13. Internacionalnog festivala vlaške muzike, koji takođe nosi ime Gergina, promovisan je kompakt disk „Dunăre, Dunăre“ sa 20 pesama u interpretaciji ove etno grupe koja iza sebe ima brojne nastupe na manifestacijama i festivalima u zemlji i inostranstvu.

Kompakt diskom „Dunăre, Dunăre“ zaokružen je decenijski rad ove etno grupe koja je zabeležila i trajne muzičke snimke, snimivši pesmu „Venji najka-al mjeu asară / Došao mi je dragi sinoć“ u za izdanje “Serbia: Living Tradition”, koje je World Music asocijacija Srbije objavila 2016. a zastupljena je i na kompilaciji “Magija djin muzika Vlahilor / Vlaška muzička magija / The Magic of Vlach Music”, koju je Udruženje “Gergina”, pod etiketom “Gergina Records”, objavilo 2021.

Marija Vitas i Siniša Čelojević

“Hteli smo da kompakt diskom „Dunăre, Dunăre“ prikažemo Etno grupu “Gergina” u što kompletnijem vidu, da kroz različito formirane tekstove predstavimo svaki njen segment, tako da disk prati i bogata knjižica, trojezična na srpskom, vlaškom i engleskom jeziku, koja beleži biografiju grupe, spisak svih njenih članova, dosadašnjih i sadašnjih. Svaka od numera predstavljena je kratko kroz opis sadržaja da bismo te pesme približili publici koja ne govori vlaški jezik, da mogu o svakoj pesmi, a preovlađuje ljubavna tematika, da saznaju emociju, karakter, atmosferu”, kaže Marija Vitas, urednica ovog izdanja, inače etnomuzikolog, muzički kritičar i urednik časopisa „Etnoumlje“.

Kroz Etno grupu “Gergina” od osnivanja 2012. do danas prošli su: Ljiljana Đokić, Snežana Čelojević, Žikica Maksimović, Slobodanka Petrović, harmonikaš Slobodan Jonović, Elizabeta Dajić Grimplinović, harmonikaš Saša Dajić, bubnjar Bojan Borvičanović, Danijela Stanković, harmonikaš Jovica Miljković, frulaš Vitomir Stanojević, Ljilja Miljković, Marica Savić i Slađana Vojinović.

„Početna želja i cilj članova grupe bili su i ostali isti – negovanje, očuvanje i promocija vlaške izvorne pesme. U doba kada u vlaškoj muzici sve više snaži novi talas, namećući preplet najrazličitijih muzičkih uticaja koji vlaško nasleđe udaljavaju od originalnosti, ljubav pojedinaca prema korenima je utoliko intenzivnija. Među tim pojedincima upravo su i članovi Etno grupe „Gergina“, kaže dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“.

Ovogodišnje izdanje festivala završeno je tradicionalnom revijalnom večeri uz učešće eminentnih vokalnih solista i instrumentalista, Etno grupe „Gergina“, Duvačkog orkestra Braneta Jovanovića i Anike Gancu iz Rumunije.