Naslovna Kultura Završen 12. „ZajeČAR“: Najbolja predstava „Dvanaesto more“, najbolji glumci Teodora Ristovski i...

Završen 12. „ZajeČAR“: Najbolja predstava „Dvanaesto more“, najbolji glumci Teodora Ristovski i Nikola Stanković

137
0

Dodelom nagrada laureatima završen je 12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“. Publika uživala u najboljim dečjim predstavama. Zaječarski teatar premijerno predstavio „Alisu na putu za Oz“ sa Negotinkom Marijom Stanković u glavnoj ulozi.

Marija Stanković i Miloš Tanasković kao Alisa i Kralj u predstavi „Alisa u zemlji Oz“; foto: Pozorište Zaječar

Stručni žiri Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ u sastavu Ana Bretšnajder, predsednik i članovi Miloš Tanasković i Marija Stanković, doneo je odluku da predstavu „Dvanaesto more“ Pozorišta lutaka Niš proglasi najboljom na Festivalu.

Detalj iz predstave „Dvanaesto more“; Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“

„Najjaču simboliku upravo prijateljstva, izmaštanih svetova i mnoga ne tako laka pitanja donela  nam je predstava „Dvanaesto  more“ Pozorišta lutaka Niš, u režiji Borisa Todorovića koju žiri proglašava najboljom predstavom Festivala. Tiho i nenametljivo vodila nas je kroz probleme odrastanja i shvatanja ovog surovog sveta u kome su prijatelji glavni oslonac“, navodi se u obrazloženju odluke.

Detalj sa predstave „Čardak ni na nebu ni na zemlji“; Foto: Pozorište Zaječar

Za najbolju glumicu 12.  Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ žiri je proglasio Teodoru Ristovski iz Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda koja je tumačila lik Aždaje u predstavi  „Čardak ni na nebu ni na zemlji“.

Nagrada za najboljeg glumca Festivala dodeljena je Nikoli Stankoviću iz Narodnog pozorišta Priština za ulogu sveštenik Frola u predstavi „Zvonar Bogorodične crkve“.

Detalj iz predstave „Kapetan Džon Piplfoks“; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“

Stručni žiri Festivala dodelio je specijalnu nagradu Kruševačkom pozorištu za kolektivnu igru za predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“.

Detalj iz predstave „Zvonar Bogorodičine crkve“; Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“

Po oceni publike, najbolja predstava sa prosečnom ocenom 9,80  je „Zvonar Bogorodičine crkve“ Narodnog pozorišta Priština.

U čast nagrađenih odigrana je premijera predstave zaječarskog teatra „Alisa u zemlji Oza“ po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Glumačka ekipa predstave „Alisa u zemlji Oz“; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“

 „Vidim da su deca jako zadovoljna i to nekako baš ispunjava. Osećam se veselo posle premijere ove predstave.Oduševljena sam  reakcijom dece. S obzorom na to da je ova predstava sinergija „Alise u zemlji čuda“ i „Čarobnjaka iz Oza,“ u lik Alise donekle sam ubacila i neke karakteristike Doroti, ali u suštini sam se više vezivala za tekst-ona je jako hrabra, jako druželjubiva, iskrena osoba tako da je bilo svakako zanimljivo istraživati je“, kaže negotinska glumica Marija Stanković, koja tumači naslovnu ulogu.

Pored nje u predstavi igraju i Nataša Petrović, Predrag Grbić, Branislav Mijatović, Gabrijel Bećarević, Ana Bretšnajder i Miloš Tanasković. Iako predstava nije bila u konkurenciji za nagrade, publika je i nju ocenjivala. Koliko im se komad dopao potvrđuje i to što je prosečna ocena 9,80, koliko je dobila i najbolja predstava Festivala po izboru publike, što potvrđuje da će predstava imati dug i uspešan život.