Naslovna Kultura Završen 12. Festival vlaške muzike “Gergina”

Završen 12. Festival vlaške muzike “Gergina”

735
0

U Negotinu je sinoć završen ovogodišnji Internacionalni festival vlaške muzike “Gergina” (12. Festivalu Internacional dje muzika Vlahilor „Gergina 2021“ Njigotjin) posvećen legendarnom saksofonisti Živojinu Živi Dinuloviću.

Uoči revijalne večeri zvezda, u galeriji negotinskog Doma kulture priređen je susret dva majstora instrumenta – Žive Dinulovića i Velje Kokorića i negotinske publike. Moderator ovog programa bio je etnomuzikolog Nenad Kamidžorac, dugogodišnji muzički urednik i novinar prvog programa Radio Beograda.

Kamidžorac je kroz razgovor sa umetnicima promovisao i 30. izdanje Udruženja “Gergina”, dvojezičnu publikaciju o Živi Dinuloviću, koju prati kompakt disk sa radio emisijom “Muzička pletenica” čiji je urednik i autor, kao i kompakt diskove “Živa Dinulović la festivalu Gergina“ i “Velja Kokorić la festivalu Gergina”.

“Velju Kokorića i Živu Dinulovića kada gledate hodaju žustro, brzo, kada ih slušate sviraju brzo, efektno, ali i sporo kada treba, kada govore čine to sporo, razmišljaju brzo i govore pametno jer prate svoju životnu filozofiju”, rekao je predstavljajući ovu dvojicu virtuoza na fruli i saksofonu, Nenad Kamidžorac.

Zainteresovani posetioci mogli su da saznaju i da je prvi instrument sa kojim se Živa Dinulović sreo u detinjstvu bila frula a jedino mesto u kojem bi, pored svoje rodne Podvrške, mogao da živi je Beč zbog velikog broj naših ljudi koji su u austrijskoj prestonici našli svoje mesto za život.

“Velja Kokorić i Živa Dinulović su perjanice vlaške muzike kad su instrumentalisti u pitanju, a podjednako su važni za našu srpsku muziku i kao autori i kao izvođači”, istakao je Kamidžorac predstavljajući dva nova muzička izdanja Udruženja za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha ”Gergina” na kojima su zabeležena festivalska izvođenja ovog dvojca, na saksofonu i fruli, koji se za života upisao u legendu.

Velja Kokorić, frulaška legenda rodom iz Mustapića, podelio je sa negotinskom publikom sećanje na svoje početke, ali i saradnju sa brojnim značajnim ansamblima i najprestižnijim vokalnim solistima, među kojima je bio i Toma Zdravković.

“Ako počinjemo od Radio Beograda to je orkestar Carevca, pa sve redom kako su se menjali, svirao sam sa svim orkestrima Radija koji je moja kuća od početka do danas. Što se ostalih orkestara na raznim festivalima tiče to su, između ostalih, bili Krnjevac, Rumunski orkestar Radio Novog Sada, ansambl Janike Balaša. Moram da napomenem da sam u orkestru Miodraga Krnjevca proveo 27 godina i tu sam, silom prilika, počeo i note da učim, ne da bi bolje svirao, već što sam u početku bio jedini u orkestru koji ih nije poznavao”, rekao je Velja Kokorić.

Nenad Kamidžorac naizmenično je vodio razgovor sa dvojicom vrhunskih muzičara, pokušavajući da pronikne u tajne njihovih upečatljivih izvođenja ali i da otkrije na koji način stvaraju nove melodije i kola. Obojica tvrde da je inspiracija stvar trenutka, a Velja Kokorić još dodaje:

“Tražim temu jer svako kolo, kao i svaka pesma mora da ima svoju priču. Znači tražim prvu frazu, ali težim da to bude autentično, u duhu našeg naroda i tradicije a i Negotinska krajina i Homolje su naša bogata riznica“, rekao je Kokorić posebno pozdravljajući u publici harmonikaša Branislava Brku Ikonića iz Popovice koji je od 1975. godine njegov nerazdvojni saradnik i podrška, a pre svega vrhunski muzičar sa kojim i danas sarađuje.

Druge festivalske večeri koja je rezervisana za afirmisane izvođače, publici su se na sceni negotinskog Doma kulture predstavili pevači Elizabeth Nikolić koja živi u Americi i Lora Asenova iz Bugarske, Danijela Pražić iz Kladova, ali i doajeni vlaške muzike sa ovih prostora Duško Oprić, Vlastimir Žurkić i Žika Cvetković, kao i etno grupa “Gergina”.

Od instrumentalista slušali smo harmonikaše Slobodana Pecića, Danijelu Predić, Jovicu Miljkovića, kao i Branislava Brku Ikonića koji je nastupio u pratnji frulaša Velimira Velje Kokorića, violinistu Željka Čikarevića, trubače Dragana i Mikana Njegušića, kao i saksofoniste Predraga Jankovića i Živu Dinulovića, koji su uz orkestar Slobodana Pecića, u muzičkom smislu i zatvorili revijalni deo programa.

Na kraju ovogodišnjeg Festivala vlaške muzike, u ime Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) Rade Jorović, uručio je Udruženju “Gergina” plaketu “Zlatna ptica” za izuzetan doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Vlaha.

Vokalnom solisti Dušanu Opriću, ovom prilikom, uručena je plaketa za životno delo, dok su godišnje nagrade SEMUS-a pripale Žiki Cvetkoviću, Dragiši Pređeskoviću, Vlastimiru Žurkiću i posthumno trubaču Ljubodragu Raduloviću.