Naslovna Društvo Zašto su potrebne izmene odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja

Zašto su potrebne izmene odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja

355
0

Udruženje „Sigurne staze“ podnelo je inicijativu za izmene Odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja i formiranju zona 30 i zona usporenog saobraćaja na teritoriji grada Bor.   

Inicijativa za izmene Odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja i formiranju zona 30 i zona usporenog saobraćaja na teritoriji grada Bor podneta je Odeljenju za privredu i društvene delatnosti, Odeljenju za urbanizam, građevinske, komunalne, imovinsko-pravne i stambene poslove, Savetu za bezbednost saobraćaja u Gradskoj upravi Bor, gradonačelniku Aleksandru Milikiću i JKP za stambene usluge – Upravljaču puta na teritoriji grada Bora .

Cilj je da se saobraćajnim povezivanjem zona 30, zona usporenog saobraćaja i biciklističkih staza/traka u Boru formiraju „Staze urbane mobilnosti koje bi bile prilagođene ranjivim učesnicima u saobraćaju (deca, starija lica, osobe sa invaliditetom, biciklisti itd.)

Predlog je dostupan na OVOM linku.

Inicijativa se vezuje za ciljeve dekade bezbednosti saobraćaja 2021. do 2031. proglašene od strane Ujedinjenih nacija. I za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice“ koji ima za cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina.

Ove zone podrazumevaju drugačiji pristup rešavanju problema i drugačije oblikovanje saobraćajnog prostora uz primenu inovativnih, praktičnih i jednostavnih rešanja koja bi zadovoljila sve učesnike u saobraćaju i korisnike ovog prostora. Drugim rečima, uređenjem ovih zona treba se fokusirati na čoveka i stvarnim zahtevima i potrebama koje imaju krajnji korisnici.

Takođe, prilikom formiranja ovih zona posebna pažnja mora se posvetiti osobama sa određenom vrstom invaliditeta kojima bi trebalo obezbediti adekvatnu infrastrukturu i podršku, kako bi svi korisnici imali podjednako pravo i mogućnost za učešće u saobraćaju.

Da bi došli do zadovoljavajućeg rešenja potrebno je sagledavanje celokupne ulične mreže grada Bora i preduzimanje niza saobraćajno-regulativnih, građevinskih, urbanističkih i arhitektonskih mera čiji bi cilj bio formiranja jedinstvenog i bezbednog prostora dostupnog za sve korisnike.

Pre projektovanja i formiranja ovih zona neophodno je uraditi niz istraživanja i analiza, formirati elaborat bezbednosti saobraćaja za zone, sa posebnom analizom obima i potreba pešačkih tokova.

Ovakve stvari su jednostavno neophodne kako bi dobili zadovoljavajuće rešenje. Saobraćaj je dinamična stvar, te stoga zahteva konstantno praćenje i analiziranje. Idealno bi bilo projektovati takav sistem koji će greške ispravljati.

Ulica je osnovni arhitektonski prostor grada, i nije namenjena samo za kretanje motornih vozila već i za kretanje ostalih učesnika u saobraćaju (pešaka, biciklista, starijih lica, osoba sa invaliditetom itd.) i od nje zavisi život naselja i ljudi koji tu žive.


Ova inicijativa je pokrenuta u okviru projekta koji Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze” iz Bora sa NG Portalom kao medijskim saradnikom realizuje u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje Beogradskа otvorenа školа uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).