Naslovna Društvo Zastava sa grbom zabranjena za svadbe i proslave

Zastava sa grbom zabranjena za svadbe i proslave

613
0

Srpsku trobojku sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije, ali ne i građani. Za svadbe i proslave mogu da se koriste samo narodne zastave, one – bez grba.

Iako ne postoji nijedno telo koje bi se bavilo kontrolom i sankcionisanjem institucija koje ne poštuju zakon i državne simbole, Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije jasno pravi razliku između državne i narodne zastave.

Državna zastava je horizontalna trobojka, sa crvenim, plavim i belim poljem iste visine i sa malim grbom, a narodna horizontalna trobojka sa poljima istih visina.

Većina građana, pa čak i ustanove i drugi organi, ne prave razliku, pa se neretko, državna zastava sreće kao dekor za svadbu, konferencijske stolove, tribine, a njome se dočekuju i sportisti sa takmičenja.

Još je žalosnije kada državnu zastavu vidimo u lošem stanju, iscepanu i prljavu na nekoj od ustanova.

Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, inače, predviđeno je da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti pravno lice koje upotrebi zastavu u obliku koji nije utvrđen Ustavom i zakonom.

Ukoliko pravno lice istakne oštećenu zastavu predviđena je kazna od 40.000 do 400.000 dinara, dok je za fizičko lice ta kazna u visini od 5.000 do 20.000 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.