Naslovna Društvo Zastava sa grbom zabranjena za svadbe i proslave

Zastava sa grbom zabranjena za svadbe i proslave

736
0

Srpsku trobojku sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije, ali ne i građani. Za svadbe i proslave mogu da se koriste samo narodne zastave, one – bez grba.

Iako ne postoji nijedno telo koje bi se bavilo kontrolom i sankcionisanjem institucija koje ne poštuju zakon i državne simbole, Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije jasno pravi razliku između državne i narodne zastave.

Državna zastava je horizontalna trobojka, sa crvenim, plavim i belim poljem iste visine i sa malim grbom, a narodna horizontalna trobojka sa poljima istih visina.

Većina građana, pa čak i ustanove i drugi organi, ne prave razliku, pa se neretko, državna zastava sreće kao dekor za svadbu, konferencijske stolove, tribine, a njome se dočekuju i sportisti sa takmičenja.

Još je žalosnije kada državnu zastavu vidimo u lošem stanju, iscepanu i prljavu na nekoj od ustanova.

Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, inače, predviđeno je da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti pravno lice koje upotrebi zastavu u obliku koji nije utvrđen Ustavom i zakonom.

Ukoliko pravno lice istakne oštećenu zastavu predviđena je kazna od 40.000 do 400.000 dinara, dok je za fizičko lice ta kazna u visini od 5.000 do 20.000 dinara.