Naslovna Društvo Zasedao Štab za vanredne situacije opštine Negotin

Zasedao Štab za vanredne situacije opštine Negotin

432
0

Štab za vanredne situacije na svojoj današnjoj sednici trenutnu situaciju okarakterisao kao stabilnu, uz napomenu da se mora nastaviti sa uklanjanjem smetova i čišćenjem saobraćajnica.

Ovonedeljne padavine donele su mnogo nevolja žiteljima opštine Negotin, a posebno na onim saobraćajnicama prema brdsko planinskom delu opštine.

Pa, ipak, ocena je Štaba za vanredne situacije, saobraćajnice i smetovi su prioritet, pa je u tu svrhu angaživana sva raspoloživa mehanizacija.

“Prema izveštajima svih službi koje su bile angažovane u prethodna tri dana, nije bilo većih problema, pogotovu ne po živote naših sugrađana, što mi je najbitnije, to znači da smo uspeli da odgovorimo na sve probleme koji su nas zadesili”, istakao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije.

Čišćenje smetova na putu ka Sikolu

Uz apel građanima i preduzećima i firmama da i sami uklone sneg ispred svojih kuća i radnji, Veličković je istakao da smatra da je lokalna samouprava na ove zadatke “odgovorila maksimalno”, al da je teško pokriti celu opštinu, petu po veličini u Srbiji i prvu po količini padavina.

“Ide malo teže naravno sa prohodnošću svih putnih pravaca, ali to je zato što vetar otežava čišćenje. Sada je on stao i mislim da će tokom današnjeg i u narednim danima prohodnost sigurno biti na najvišem mogućem nivou. Naravno ne možemo očekivati da će službe uspeti da sav sneg sklone sa kolovoza, bukvalno do asfalta, to je malo nerealno, ali opet kažem smatram da je prohodnost zadovoljavajuća”, dodao je predsednik opštine.

Timočka i ona sela za čije je zimsko održavanje nadležan Štrabag DOO, Ogranak PZP Zaječar, nisu čišćena onako kako se to očekivalo, pa u tom delu opštine i dalje ima problema. Mada, rekao je Veličković, krenulo se sa raščišćavanjem nanosa, u čemu su dosta pomogne i same mesne zajednice koje su čistile od snega svoja sela.

“Ovo preduzeće izvestilo je nadležne u opštini Negotin da je njihova mehanizacija morala da bude dodatno angažovana na putnom pravcu od Boljevca prema Zaječaru, koji je bio zatvoren, a cela Istočna Srbija gotovo odsečena od ostatka Srbije, pa se zbog toga kasnilo sa čišćenjem u ovom delu negotinske opštine. Deonica u Timočkom delu je juče probijena, pa su očišćena i sela u tom delu opštine, osim Crnomasnice i Braćevca koji će biti danas očišćeni”, rekao je Veličković medijima nakon sednice Štaba za vanredne situacije.