Naslovna Kultura “Zapisom protiv zaborava“ i sećanje na Milutina Dedića

“Zapisom protiv zaborava“ i sećanje na Milutina Dedića

373
0

Beogradska izdavačka kuća “4SE” u saradnji sa Domom kulture “Stevan Mokranjac” i Narodnom bibliotekom “Dositej Novaković” organizovala je u Negotinu predstavljanje stvaralaštva Milutina Dedića, publikovanog u okviru edicije “Zapisom protiv zaborava“.

U prijatnoj atmosferi promovisana su izdanja: „Prkos vetru i vremenu“, „Svetlost u tami vekova“ i „Osmeh vinskog duha“, a publika je na početku programa bila u prilici da pogleda i video zapis u kojem se u najkraćem moglo čuti i videti ko je bio, čime se bavio i kakvo mesto u srpskoj kulturi ima, Milutin Dedić.

“Želeli smo da skrenemo pažnju na veoma bogato stvaralaštvo Milutina Dedića koga znamo kao pre svega slikara, potom književnika, istoričara umetnosti, kao čoveka koji je lepo pisao i još bolje slikao. Izdavačka kuća “4SE” nam je učinila veliko zadovoljstvo ukazavši nam poverenje da ove večeri budemo sa vama i da promovišemo jedan manji deo stvaralaštva Milutina Dedića, koji je marta ove godine napustio životnu i radnu scenu”, rekla je Jovanka Stefanović-Stanojević, direktor Doma kulture “Stevan Mokranjac” i moderator ovog umetničkog programa.

U predstavljanju edicije “Zapisom protiv zaborava“ učestvovali su i Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković” i specijalni gost večeri, književnik Vitomir Teofilović, koji je u Negotinu prvi put.

“Milutin Dedić je umetnik čarobnjak. Imao je tu srećnu, čarobnu ruku da njegovi crteži, a bio sam prisutan kada je radio čitav niz, od prve budu izvanredni. Bio je zaista oličenje umetnika koji je mogao da kaže: gledam, slikam, zapisujem. Nije samo pravio crteže, već i komentare, osvetljavao događaj ili osobu čiji je portret pravio, beležeći taj trenutak. Napravio je više svezaka sa nebrojeno portreta koji su svojevrsna enciklopedija naše kulture. Oni stariji među vama koji su čitali njegove serijale u „Novostima“,  gledali na televiziji ili ga slušali na radiju, znaju da je i tu pravio serijale u više stotine nastavaka. Putovao je našom zemljom i svetom uzduž i popreko i otkrivao u dolinama, planinama, u zabačenim krajevima i vrletima, tragove kulturno-istorijskih spomenika od pamtiveka i mitskog vremena do skorijih dana i sve to prenosio u zapise.“

Luka Dedić

Izdavačka kuća „4SE“ je, kako kaže Teofilović, osetila umetničke vrednosti Milutina Dedića i nastaviće izdavanje njegovih dela. U pripremi je već naredna knjiga koju radi Milutinov sin, Luka Dedić, akademski slikar i konzervator, čijim je slikama već obogaćena knjiga „Svetlost u tami vekova“. Luka Dedić je u Negotinu i lično prisustvovao programu posvećenom umetničkom stvaralaštvu svog oca.

Poslednja za života objavljena knjiga Milutina Dedića „Osmeh vinskog duha“ iz 2020. godine, posvećena je negotinskom kraju i pivnicama, a ideja za rađanje ove knjige je, kako je moglo da se čuje, rezultat trajne veze koju je ovaj umetnik imao sa vinom, budući da je rođen u vinogradarskoj porodici.

Uz pomoć, crteža i fotografija iz ličnog arhiva Milutin Dedić, u ovoj knjizi, otkriva čitaocima vinski duh Negotinske krajine, atmosferu Rajca i njegovih pivnica, a kroz Dedićeve zapise otkriva se simbolika povezanosti vina i kamena od kojeg su podrumi građeni.

Pričom o  „Osmehu vinskog duha“ zaokružen je program predstavljanja edicije “Zapisom protiv zaborava“ izdavačke kuće „4SE“ posle kojeg su prijatelji ove večeri, Vinarija „Mikić“ iz Rečke, priredili koktel za učesnike i goste promocije.

U Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“  narednih desetak dana traje prodajna izložba sva tri izdanja Milutina Dedića.