Naslovna Društvo Zanimljiva meteorologija u Negotinu

Zanimljiva meteorologija u Negotinu

2639
0

Božić  2021. je bio lep i prijatan, ne samo po tome što je obeležen veliki hrišćanski praznik, već i po vremenskim prilikama koje su vladale u Negotinu.

Badnjak; Fotografija: Predrag Buca Trokicić

Negotin je 07.01.2021. godine bio NAJTOPLIJI grad u Srbiji sa izmerenih 11,6 stepeni za razliku od ostalog dela Srbije gde su se temperature kretale od  -4,1oC, koliko je bilo na Kopaoniku, do  9,1oC u Smederevskoj Palanci.

Snežni pokrivač je izmeren na: Kopaoniku 52 centimetra, Sjenici osam, Zlatiboru sedam i u našem komšiluku na Crnom vrhu kod Bora pet cm.

Ovogodišnji Božić u Negotinu nije ni najtopliji niti je najhladniji u istoriji meteoroloških  merenja.

Prema podacima koje čuva Glavna meteorološka stanica u Negotinu, koji sežu do daleke 1949. godine, a čuvaju i podaci iz ranijih perioda čak od 1886. premda nisu sređeni ni verifikovani pa se kao takvi ne koriste u nekoj većoj meri, NAJTOPLIJI Božić u Negotinu je bio 1975. godine.

Tada je u Negotinu izmerena maksimalna temperatura od 16,5 stepeni, dok je najhladnije bilo relativno skoro, 1993. godine kada je izmerena temperatura od  – 20,9 oC .

Kada je u pitanju snežni pokrivač, podaci kažu sledeće:  od 71 godine koje se posmatraju (1949-2020) samo 33 Božića su bila sa snegom. Najveću visinu od  46 centimetara snežnog pokrivača imao je Božić 2008. godine. U ovom periodu je bilo pet dana sa snegom većim od 20 centimetara, 12 dana sa snegom većim od 10, a 13 dana sa snegom većim od pet centimetara.

Ova kratka priča o vremenu ne služi za bilo kakvo zaključivanje o klimi i njenim promenama, već je namera autora ovih redova bila da malo osvežimo pamćenje i bar na trenutak promenimo teme razmišljanja i pobegnemo iz trenutnih preokupacija.

Do nekog novog pisanija, srdačno vaš „gradski meteorolog“ Milan Damjanović