Naslovna Kultura Zamena stolarije na upravnoj zgradi Muzeja Krajine u toku

Zamena stolarije na upravnoj zgradi Muzeja Krajine u toku

293
0

Radovi na zameni stolarije na upravnoj zgradi Muzeja Krajine i prateći poslovi na uređenju muzejskog prostora biće završeni do početka maja. Vrednost investicije 3,6 miliona dinara.

Zgrada u kojoj se danas nalazi uprava Muzeja Krajine sagrađena je na prelazu 19. u 20. vek a sam prostor se u svrhe muzejske delatnosti koristi od sredine 20. veka.

Prvobitno je zgrada bila u vlasništvu porodice Jotić i korišćena je za stanovanje dok je u prizemlju gde se i danas na uglu nalazi izlog, radila apoteka. Muzej je sa radom upravo u ovoj zgradi počeo 1951. godine.

Dotrajala stolarija stara skoro pola veka bila je, po rečima direktora Muzeja Krajine Ivice Trajkovića, u stanju propadanja i zbog vlage koja se nalazila iza muzejskih vitrina pretilo je  i da eksponati budu ugroženi zbog neadekvatnih uslova u kojima su izloženi i u kojima se čuvaju.

„Projekat „Gradovi u fokusu“ predviđa zamenu svih prozora, 30 dvostrukih i sedam na samoj kuli. Osim zamene prozora predviđena je reparacija vrata i svetlarnika na terasi. Sem zamene samih prozora projektom su predviđeni molersko-fasaderski radovi. Projektom smo od Ministarstva kulture dobili dva miliona dinara, a 1,6 miliona dinara odvojila je lokalna samouprava“, kaže za NG portal Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Ovim projektom, koji će biti završen do početka maja, rešen je dugoročni problem sa kojim se ova ustanova kulture suočava već decenijama unazad.

Stvoriće se uslovi za bolje i bezbednije čuvanje eksponata, naročito u prizemnom delu gde su prozori bili potpuno truli, sam muzej će biti bezbedniji a biće postignuta i energetska efikasnost samim projektom.

Zamena stolarije je, po rečima direkotra Ivice Trajkovića, treća velika intervencija na upravnoj zgradi u poslednjih pet godina. Do sada je saniran krov, električna instalacija i kao treća investicija i zamena stolarije. Ono što sledi u nekom narednom periodu je sređivanje spoljne fasade i njeno krečenje.