Naslovna Društvo COVID-19 Zaključak negotinskog ŠVS: Bez „Mokranjčevih dana“ i vašara do „povoljnijih epidemioloških prilika“

Zaključak negotinskog ŠVS: Bez „Mokranjčevih dana“ i vašara do „povoljnijih epidemioloških prilika“

827
0

Na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin (ŠVS) održanoj bez prisustva medija bilo je reči o afričkoj kugi svinja, “Mokranjčevim danima” i Malogospojinskom vašaru.

Foto: Opština Negotin

Jubilarni 55. “Mokranjčevi dani” i Malogospojinski vašar odlažu se do povoljnije epidemiološke situacije – zaključak je negotinskog Štaba za vanredne situacije.

U informaciji koja je prosleđena medijima navodi se da je zaključak donet na osnovu mišljenja koje je juče dostavljeno iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru na zahtev Štaba da se epidemiolozi izjasne o mogućnostima održavanja “Mokranjčevih dana” i jesenjeg vašara.

Na osnovu tog mišljenja ocenjeno je da je “epidemiološka situacija na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga, kao i u Republici Srbiji nesigurna”.

U Zavodu, ističu u zaključku Štaba, smatraju da bi, s obzirom na specifičnost festivala i jesenjeg vašara, kao i očekivani broj učesnika, “održavanje pomenutih manifestacija predstavljalo epidemiološki rizik i predlažu odlaganje istih, za period kada epidemiološka situacija bude povoljna”.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba naveo je “velika odgovornost na prvom mestu da se sačuva zdravlje ljudi”, da je opština Negotin “jedina u okruženju koja svojim merama, koje je štab naložio i sprovodio, nije dozvolila širenje epidemije kovida-19” te da se u saradnji sa “građanima i ostalim subjektima za sada uspešno borimo sa bolešću koja ugrožava čitavu planetu”.

Štab je dao preporuku da Dom kulture i opština Negotin ovaj kulturni događaj obeleže prigodnom izložbom, puštanjem Mokranjčevih Rukoveti preko javnog ozvučenja, ali i da na sredstvima javnog informisanja prezentuju život i dela Stevana Mokranjca i druge prigodne sadržaje.

U zaključku Štaba za vanredne situacije, međutim, nema naznaka da li bi Festival mogao da se održi kasnije, s obzirom da od 28. avgusta u opštini Negotin nije zabeležen ni jedan kovid-19 slučaj, kao i da je epidemiološka situacija u okruženju povoljnija nego u julu i avgustu.

Na sednici je razmatrana i aktuelna situacija vezana za afričku kugu svinja koja je registvovana u ataru Aleksandrovca kod domaćih svinja.