Naslovna Društvo Za vikend povećanje nivoa reka u opštini Negotin

Za vikend povećanje nivoa reka u opštini Negotin

552
0

Tokom vikenda na svim rekama u regionu doći će do povećanja nivoa vodotokova, saopštio je Stručno-operativni tim za zaštitu i spasavanje od snega, snežnih nanosa i poplava Štaba za vanredne situacije na teritoriji opštine Negotin.

Timok, fotografija: Opština Negotin

Beli Timok biće u porastu do 11.marta sa “prevazilaženjem redovne odbrane kod Knjaževca a granice vanredne odbrane od poplava kod Zaječara”. Tokom ovog perioda dežurne ekipe će obilaziti sve vodotokove, potoke i reke u opštini Negotin.

Nivo Timoka kod Trnavca  je u opadanju, dok je kod Belog Timoka zabeleženo blago povećanje. U Vražogrncu i Zaječaru je zbog naglog topljenja snega, ali i smećem zapušenih odvodnih kanala došlo do izlivanja jaruga u Vražigrncu i u zaječarskom naselju Podliv. Beli Timok se izlio i u Velikom izvoru potopivši plodne oranice.

Timok, fotografija: Opština Negotin

U opštini Negotin, Stručno-operativni tim za zaštitu i spasavanje od snega, snežnih nanosa i poplava Štaba za vanredne situacije, doneo je naredbu kojom je obavezao sela da se uključe u zaštitu i spašavanje stanovništa od snega, snežnih nanosa i poplava.

Mesne zajednice u Plavni, Štubiku, Vratni, Malajnici, Trnjanu i Dupljanu dužne su da pruže svu logističku pomoć na terenu ekipama nadležnim za čišćenje snega i procene hitnost intervencije čišćenja snega na teritoriji svog sela.

Predsednicima i članovima Mesnih zajednica, u selima kojima zbog naglog otapanja snega preti opasnost od poplava, naloženo je da prate vodostaj na vodotokovima, rekama i potocima, te da obaveste nadležne čim uoče promene.

Donete su odluke i o postupanju u slučaju hitnosti zbog zdravstvene ugroženosti građana i hitnosti i prioriteta u čišćenju snega.

Stručno-operativni tim za zaštitu i spasavanje od snega, snežnih nanosa i poplava Štaba za vanredne situacije na teritoriji opštine Negotin preporučio je i pčelarima koji u blizini vodotokova imaju svoje košnice, da ih obezbede, u slučaju da dođe do izlivanja vodotokova.