Naslovna Društvo COVID-19 Za starije od 65 godina podizanje penzija uz punomoćje ili na kućnu...

Za starije od 65 godina podizanje penzija uz punomoćje ili na kućnu adresu

808
0

Stariji od 65 godina moći će da penziju podignu ukoliko ovlaste neku osobu od poverenja ili da im ona stigne na kućnu adresu.

Građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu da to urade posebnim ovlašćenjem za osobu koje će u njihovo ime, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Narodna banka Srbije (NBS) izdala je detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji.

Banka je, ističe se u instrukciji koju potpisuje guvernerka NBS, Jorgovanka Tabaković, dužna da korisnicima omogući isplatu penzija pružanjem platne usluge isplate gotovog novca s platnog računa isplatom u prostorijama banke ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog punomoćja kojim se ovo lice ovlašćuje za podizanje penzije s tekućeg računa korisnika ili isplatom penzija na kućnu adresu korisnika u saradnji sa JP „Pošta Srbije“.

Penzioneri koji ne ovlaste nikoga za podizanje penzija trebalo bi da pozovu banku u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a “Pošta Srbije” će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

Vlada Srbije navodi da će kompletne troškove dostave snositi Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novog načina isplate penzija, a da će vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biti na raspolaganju “Pošti Srbije” tokom raspodele penzija.

“Svi penzioneri koji poseduju platne kartice mogu je predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe”, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je otvorila kontakt centar za pritužbe građana na rad banaka u vezi isplate penzija, pa građani mogu da svoju pritužbu proslede na imejl: [email protected] odnosno na kontakt telefon 011/ 7350 560.