Naslovna Društvo Za projekte 49 negotinskih udruženja 12 miliona dinara

Za projekte 49 negotinskih udruženja 12 miliona dinara

223
0

Lokalna samouprava u 2024. finansiraće ili sufinansirati projekte 49 udruženja koja rade na teritoriji opštine Negotin.

Sudeći  po odluci o izboru projekata koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta, lokalna samouprava subvencionisaće sa 12 miliona dinara aktivnosti 49 od 56 udruženja i organizacija koliko ih se javilo na konkurs.

Za projekat podrške  osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama kroz rad Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ odobreno je 1,4 miliona dinara.

Kulturno umetničkom društvu „Stevan Mokranjac“ projekat „Kolo i pesma Mokranjca“  finansiraće se sa 700.000 dinara, a po  600.000 dinara odobreno je Udruženju SUPA za “Negotinsku bućku 2024”,  Udruženju za zaštitu životinja “Alisa” za projekat “Spas za pse u prihvatilištu i povećana bezbednost dece i građana”, kao i Udruženju Moto klub „Free rider 17“ iz Prahova za projekat „Idemo još jače – Vukovi sa Dunava“.

Udruženju Roma „Bibijako đive“ za program „Tradiciju i budućnost ostavljamo mladima“ odobreno je 500.000 dinara, a Udruženju penzionera opštine Negotin projekat “Uvek zajedno 2024” 450.000 dinara.

Po 400.000 dinara odobreno je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jabukovac za nabavku opreme, Kreativnom udruženju “Nego” za 11. Vokalni etno festival mladih i Gradskom horskom ansamblu „Mokranjac“ za projekat “Reafirmacija savremenog stvaralaštva kroz promociju istočne Srbije i muzičke tradicije Stevana Mokranjca”, dok je Udruženju “Gergina” odobreno 350.000 dinara za 15. Internacionalni festival vlaške muzike “Gergina”.

Po 300.000 dinara odobreno je Udruženju građana “Mokranjske stene” za projekat “Sa letnjikovcem u budućnost razvoja destinacije Mokranjskih stena”, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Popovica za projekat “Sačuvajmo životnu sredinu i nas”, Ekološkom udruženju “Badem” za “Crkve brvnare u Negotinskoj krajini” i Organizaciji rezervnih vojnih starešina za “Obeležavanje 80 godina od proterivanja fašizma i popune ljudstvom dve jedinice: 9. i 16. brigade”.

SUBNOR-u je odobreno 280.00 dinara za projekat “Znanje i pamćenje za besmrtnost položenim životima”, Udruženju “Mladi sa Rajačkih pimnica” odobreno je 260.000 dinara za “Dan vina i lepog raspoloženja”, a po 250.000 dinara dobiće Udruženje ljubitelja dvotočkaša “Moto klub Lobanje” Negotin za četvrti moto skup i Opštinska organizacija Savez invalidara rada za projekat “Druženjem smo mlađi”.

Po 200.000 dinara odobreno je Krajinskom književnom klubu za publikovanje “Buktinje”, KUD “Vrelo” iz Šarkamena za projekat “Zapevaj, zaigraj pa za pojas zadeni 5”, KUD “Čučuk Stana” iz Sikola za “Knjigu piše Čučuk Stana 5”, KUD “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča za projekat “Na uranku 5”,  KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice za “Muzička moba 5”, Umetničko udruženje “Krajinski krug” za “Dunavski trougao” i AKUD “Floričika” iz Jabukovca za “Floričika u pesmi i igri 5”.

Po 180.000 dinara za realizaciju svojih projekata dodeljeno je: KUD “Mokranjac“ iz Mokranja za program „Mokranjčevi dani u Mokranju“, Udruženju „Niti tradicije“ za „Čuvare starih zanata“, Udruženju muzičkih umetnika „ArtIst“ za „Koncert sa orkestrom“, dok je Društvu gluvih i nagluvih lica iz Negotina za projekat „Ruke govore“ odobreno 160.000 dinara, a Udruženju za brigu i zaštitu životinja Timočke Krajine „Aura“ 150.000 dinara za projekat smanjenja populacije, pružanja zdravstvene zaštite i brige o egzistenciji napuštenih životinja.

Udruženju  starih umetničkih zanata i domaće radinosti “Mustre” odobreno je 130.000 dinara za projekat “Naša slatka tradicija”, dok je po 100.000 dinara izdvojeno za projekte: KUD Karbulovo za “Riznicu 1”, KUD “Prerast” Štubik za “Dođi dragi večeras na prelo 5”, Kinološkog društva “Hajduk Veljko” za 30. Saveznu izložbu pasa svih rasa, Kola srpskih sestara za projekat “Sestre 2024” i Odbora za ljudska prava za besplatnu pravnu pomoć.

Udruženju “Negotinska zdravica” za program “Putujuća zdravica”, Udruženju penzionera i aktivnih građana sela Bukovča za „Upoznajmo istoriju i lepotu Srbije“,  Udruženju kulturno-turističkih stvaralaca istočne Srbije „Kulturistok“ za “Timočki kulturni tokovi” odobreno je po 70.000 dinara, Kulturno – edukativnom centru Negotin za “Glumačke i filmske radionice” 50.000, a Društvu obolelih od cerebralne i dečje paralize Zaječar za program usluga i aktivnosti osoba sa cerebralnom paralizom u opštini Negotin 40.000 dinara.

Po 30.000 dinara odobreno je Opštinskoj organizaciji civilnih invalida rata za dan svoje organizacije i obeležavanja Dana ustanka Srbije,  Udruženju ratnih i mirnodopskih vojnih invalida opštine Negotin za obeležavanja Dana udruženja i Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom,  Društvo za eko-ruralni turizam „Dert“ za promociju kulturne baštine timočkog kraja i Slovenačkoj  kulturnoj zajednicia „Mura“ za promociju slovenačke kulture.

Najmanje sredstava, po 20.000 dinara  dobila su tri golubarska udruženja: Udruženje odgajivača golubova srpskih visokoletača „Stevan Mokranjac“ SRB-156 Negotin za organizaciju senioskog i juniorskog prvenstva kupa Negotin, Opštinski savez udruženja odgajivača golubova srpskih visokoletača opštine Negotin za Juniorsko, seniorsko prvenstvo, kup i propagandno takmičenje i  Udruženje odgajivača golubova srpskih visokoletača: „Krzalka“ SRB 546 Negotin, za prvenstvo udruženja, juniorsko, seniorsko i memorijalno takmičenje.