Naslovna Društvo Za program „Moja prva plata“ u Negotinu prijavile su se 142 osobe

Za program „Moja prva plata“ u Negotinu prijavile su se 142 osobe

683
0

U opštini Negotin u za uključivanje u program “Moja prva plata” prijavile su se 142 osobe sa evidencije nezaposlenih do 30 godina starosti Nacionalne službe za zapošljavanje.

Foto: Igor Mitrović

Na 88 radnih polizicija koliko potražuju 24 poslodavca u Negotinu prijavile su se 142 osobe. Najviše ih je konkurisalo u “Eliksiru” Prahovo, 53 i to na 49 mesta.

Najviše interesovanja u ovoj kompaniji vladala su za pozicije inženjera zaštite životne sredine, hemijskog tehničara, diplomiranog ekonomiste, na koje je konkurisalo šest do deset nezaposlenih.  Nijednog kandidata, međutim, nije bilo za mesta vozovođe, mašinovođe za manevre, master pravnike, master inženjer građevinarstva, saobraćajnog inženjera, operatera energane za ugalj, gumara plastičara…

Solidno interesovanje beleže i ostali poslodavci koji su u proseku oglašavali jedno do dva mesta a imali i do šest kandidata o čijem će izboru odlučivati najkasnije do 15. novembra.

Кonačna lista poslodavaca sa brojem odobrenih izvršilaca za svakog poslodavca biće objavljena na portalu „Moja prva plata“ do 27.novembra.

Zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i nezaposlenog, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze, vršiće se u periodu od 28. novembra do 14. decembra.

Poslodavac može odabrati kandidata pre isteka roka za prijavu nezaposlenih, ali ga može radno angažovati i uključiti u program tek po zaključivanju ugovora.

Ovaj program pokrenula je Vlada Srbije sa ciljem da “mlade osposobi za rad, a poslodavcima pruži podršku u rešavanju problema zbog deficitarnih kadrova”.

Mladi, međutim, kroz program neće imati radni staž već “priliku da steknu iskustvo” tokom devetomesečnog trajanja programa i za to mesečnu naknadu u visini od 20.000 dinara za kadrove sa srednjom stručnom spremom i 24.000 dinara za fakultetski obrazovane.