Naslovna Društvo Za prekograničnu saradnju 34,1 milion evra: Jedan od partnera i opština Negotin

Za prekograničnu saradnju 34,1 milion evra: Jedan od partnera i opština Negotin

505
0

Potpisivanjem ugovora za projekte prekogranične saradnje Srbije i Bugarske i zvanično počinje realizacija Drugog poziva programa INTERREG – IPA 2014 – 2020.

Ukupna vrednost Programa s nacionalnim sufinansiranjem iznosi 34,1 milion evra, od čega je 28,9 miliona evra iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Tim sredstvima će biti finansirani zajednički projekti srpskih i bugarskih partnera koji jačaju ekonomsku saradnju u pograničnom programskom području kroz održivo korišćenje prirodnih i kulturnih dobara.

U Srbiji će se projekti, čije su prioritetne oblasti saradnje održivi turizam, mladi i zaštita životne sredine, sprovoditi u Nišu, Leskovcu, Soko Banji, Merošini, Trgovištu, Boljevcu, Negotinu, Beloj Palanci i Lebanu, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

“U Srbiji je uspostavljena mreža od 16 regionalnih razvojnih agencija, koje će u narednom periodu preuzeti ulogu pomoći lokalnim samoupravama i zainteresovanima kako bi pripremile dobre projekte koji će biti konkurentni i koji će moći da povuku sredstva. Bilo bi dobro da se predstavnici opština iz dve države upoznaju i ostanu u kontaktu, kako bi sarađivali i imali veće šanse da privuku sredstva iz evropskih fondova zahvaljujući dobrim projektima”, istakla je, između ostalog,  Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Potpisivanju ugovora u Sofiji prisustvovao je i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.