Naslovna Društvo Za prekograničnu saradnju 34,1 milion evra: Jedan od partnera i opština Negotin

Za prekograničnu saradnju 34,1 milion evra: Jedan od partnera i opština Negotin

501
0

Potpisivanjem ugovora za projekte prekogranične saradnje Srbije i Bugarske i zvanično počinje realizacija Drugog poziva programa INTERREG – IPA 2014 – 2020.

Ukupna vrednost Programa s nacionalnim sufinansiranjem iznosi 34,1 milion evra, od čega je 28,9 miliona evra iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Tim sredstvima će biti finansirani zajednički projekti srpskih i bugarskih partnera koji jačaju ekonomsku saradnju u pograničnom programskom području kroz održivo korišćenje prirodnih i kulturnih dobara.

U Srbiji će se projekti, čije su prioritetne oblasti saradnje održivi turizam, mladi i zaštita životne sredine, sprovoditi u Nišu, Leskovcu, Soko Banji, Merošini, Trgovištu, Boljevcu, Negotinu, Beloj Palanci i Lebanu, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

“U Srbiji je uspostavljena mreža od 16 regionalnih razvojnih agencija, koje će u narednom periodu preuzeti ulogu pomoći lokalnim samoupravama i zainteresovanima kako bi pripremile dobre projekte koji će biti konkurentni i koji će moći da povuku sredstva. Bilo bi dobro da se predstavnici opština iz dve države upoznaju i ostanu u kontaktu, kako bi sarađivali i imali veće šanse da privuku sredstva iz evropskih fondova zahvaljujući dobrim projektima”, istakla je, između ostalog,  Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Potpisivanju ugovora u Sofiji prisustvovao je i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.