Naslovna Društvo Za podršku porodicama i deci Negotinu i opštinama istočne Srbije 28 miliona...

Za podršku porodicama i deci Negotinu i opštinama istočne Srbije 28 miliona dinara

569
0

Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Кisić uručila je predstavnicima 52 lokalne samouprave ugovore o sufinansiranju mera populacione politike i podrške porodicama i deci. Među njima i opštinama u istočnoj Srbiji.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opredelilo je 400 miliona dinara za projekte mera populacione politike u 52 lokalne samouprave u Srbiji, među kojima su i Negotin, Кladovo, Bor, Zaječar, Sokobanja i Boljevac.

Ministarstvo će opštini Negotin sa 7,5 miliona dinara sufinansirati nabavku sanitetskog vozila, dve ginekološke stolice i opreme za inhalaciju za odeljenje pedijatrije, ali i sanaciju terena za mali fudbal u osnovnoj školi u Štubiku i predavanja na temu populacione politike i povećanja nataliteta, dok je obaveza lokalne samouprave da uloži još 5,46 miliona dinara.

„Briga o porodici i deci i borba za bolju demografsku sliku jedan je od prioriteta Vlade Srbije, a osnovni prioritet rada i svih aktivnosti Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Država je izdvojila 400 miliona dinara za mere i aktivnosti lokalnih samouprava koje za cilj imaju podršku porodicama i stvaranje bolje demografske slike u našoj zemlji“, rekla je Darija Кisić.

Opština Кladovo dobila je 5,9 miliona dinara za uređenje Predškolske ustanove „Neven“, a grad Zaječar 5.378.000 dinara za rekonstrukciju i adaptaciju vrtića „Svitac“ u Zaječaru u koji će uložiti još 3,7 miliona dinara sopstvenih sredstava.

Za mere populacione politike u opštini Boljevac ministarstvo je izdvojilo 2,4 miliona dinara, a  u Boru 2.538.000 dinara. Grad će uložiti još 1,7 miliona i tim sredstvima kupiti vozilo za patronažnu službu i organizovati radionice i edukacije o populacionoj politici.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju sufinansiraće sa 4,2 miliona nabavku vozila za prevoz učenika sa posebnim potrebama i osoba sa invaliditetom opštini Sokobanja.

„Sredstvima koje je opredelilo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju biće sufinansirani brojni projekti, među kojima su adaptacije i opremanje vrtića, izgradnja igrališta za decu, nabavka opreme za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena, psihofizička priprema trudnica, sanacija sportskih terena u školama, kupovina sanitetskih vozila koja su specijalizovana za transport novorođenčadi koja zahtevaju zbrinjavanje na odeljenjima neonatologije“, istakla je ministarka Кisić.