Naslovna Kultura Za nagrade ICOM Srbija nominovani i muzejski stručnjaci iz istočne Srbije

Za nagrade ICOM Srbija nominovani i muzejski stručnjaci iz istočne Srbije

518
0

ICOM Srbija, nacionalni ogranak Međunarodnog saveta Muzeja i ove godine dodeliće nagrade u četiri kategorije. Među nominovanima i Sanja Radosavljević iz Muzeja Krajine za projekat “Ja ću tebi ljuba biti”.

Sanja Radosavljević, kustos pedagog Muzeja Krajine u Negotinu nominovana je za jubilarnu nagradu ICOM Srbija u kategoriji Projekat godine za muzejski teatar “Ja ću tebi ljuba biti” koju po njenom tekstu igra glumica Ljiljana Jakšić. U ovoj kategoriji je i najveći broj kandidata, 29, a među njima je još jedan projekat iz ovog regiona, “Sakralna topografija Knjaževca i okoline – interaktivna mapa”, Milene Milošević Micić iz Zavičajnog muzeja Knjaževac.

U kategoriji Muzejski stručnjak godine među devetoro kandidata su i Aleksandar Repedžić, kustos Muzeja Ponišavlja u Pirotu, etnolog – antropolog iz Majdanpeka, kao i Suzana Antić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Zaječaru.

Za jubilarnu, 20. nagradu u kategoriji Publikacija godine nominovano je 10 kandidata, a za Muzej godine šest.

Nacionalni ogranak ICOM-a u Republici Srbiji, predstavlja put ka globalnoj muzejskoj zajednici i jedino je muzejsko udruženje sa fokusom na međunarodnoj saradnji. Svoje godišnje nagrade u četiri kategorije ustanovili su 2004.

Ovogodišnje nagrade i zahvalnice NK ICOM Srbija biće uručene 18. maja na Međunarodni dan muzeja u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.