Naslovna Društvo Za kupovinu kuća najugroženijima u deset opština u Srbiji izdvojeno 193.000 evra

Za kupovinu kuća najugroženijima u deset opština u Srbiji izdvojeno 193.000 evra

342
0

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i načelnici deset opština potpisali su u utorak sporazum o saradnji za realizaciju projekta „Reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja“ u iznosu od 193.000 evra.

Na Javni poziv, koji je raspisan početkom marta, prijavilo se 18 jedinica lokalne samouprave, a sredstva za realizaciju projekta su odobrena za njih deset – Bor,  Kikinda, Kula, Subotica, Zrenjanin, Novi Sad, Subotica,  Kraljevo, Novi Beograd, Obrenovac i Surdulica.

Maksimalni iznos sredstava namenjenih za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje, po jedinici lokalne samouprave, iznosi 4.528.925 dinara, a maksimalni iznos sredstava koji jedinica lokalne samouprave dodeljuje po porodičnom domaćinstvu je 1.509.641 dinar.

„Cilj ovog Projekta je da doprinese punoj društvenoj reintegraciji povratnika po sporazumu o readmisiji, obezbeđivanjem trajnog stambenog rešenja, uz pružanje podrške korisnicima Projekta u ostvarivanju drugih prava i usluga kroz upućivanje na druge mere i podršku“, istakla je v.d. komesara Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da će ovim projektom koji traje do kraja jula stambeno biti zbrinuto ukupno 15 porodica povratnika po sporazumu o readmisiji. Realizacija Projekta „Reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja” je omogućena uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ.

„Nemačka razvojna saradnja je bila i nastaviće da pruža punu podršku našim partnerima u Srbiji u obezbeđivanju mera reintegracije kako bi se poboljšao socio-ekonomski položaj povratnika, ali i drugih ugroženih grupa lokalnog stanovništva u riziku od mogućih migracija“, istakla je Daniela Funke, direktorka Kancelarije GIZ u Srbiji.

Potpisivanju sporazuma, u Palati Srbija, prisustvovao je u ime Grada Bor,  Aleksandar Milikić, gradonačelnik.