Naslovna Politika Za izbore za Nacionalni savet Vlaha do sada proglašene dve liste

Za izbore za Nacionalni savet Vlaha do sada proglašene dve liste

457
0

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je do sada dve liste za predstojeće izbore za Nacionalni savet Vlaha, koji će biti održani 4. novembra.

RIK je pod rednim brojem jedan proglasio listu „Vlasi za Srbiju“  sa 23 kandidata, koliko ima i članova u Nacionalnom savetu Vlaha.

Prvi na ovoj listi je aktuelni predsednik opštine Kučevo, Novica Janošević, drugi je Dalibor Orsovanović iz Bora i Selena Ničić iz Zaječara.

Iako ova lista ima predstavnike iz Kučeva, Malog Crnića, Despotovca, Petrovca na Mlavi, Velikog Gradišta, Žagubice, ali i Boljevca, Majdanpeka, Bora, Zaječara, Kladova, pa čak i Žabara, opštinu Negotin predstavlja samo jedan kandidat – Đorđe Raducić, poljoprivrednik iz Dupljana.

Pod rednim brojem dva je lista „Udruženje Gergina Negotin – Primarijus dr Siniša Čelojević“ sa, takođe, 23 kandidata za Nacionalni savet Vlaha.

Prvi na listi i nosilac liste je predsednik Udruženja „Gergina“, prim dr Siniša Čelojević, drugi Janko Nikolić, mašinski tehničar iz Majdanpeka, a treća dr Danijela Stanković, specijalista anesteziologije.

Na ovoj listi su i predstavnici vlaške nacionalne manjine iz opština Negotin, Majdanpek, Bor, ali i iz Niša.

RIK je saopštio da su obe liste ispunile sve uslove, pa i uslov o zastupljenosti manje zastupljenog pola na izbornoj listi, budući da su na obe liste jedna trećina kandidata žene.